Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Bale/Imale Amca`nın ardından!.. -Haydar Uc

Bütün canlılar gibi insanlarda ölümlüdür. Doğar, yaşar ve ölürler. Geriye bıraktıkları olumlu ve olumsuz izleri kalır. Imale amca da her insan gibi yaşadı ve öldü.

Ölüm hiç kimsenin istedigi/isteyeceği bir durum degil ancak kaçınılmazdır. Insanoğlu ölümsüzlüge hala bir çare bulmus değil, simdilik!...

Ismail amcayla ilgili bir kaç  anımı  sizlerle paylaşmak istedim.

Yıl 1978-79 yıllarıydı. Türkiyede sıkıyönetim vardı. Köyde Orhan Aslaner ve bir kaç arkadaş dolaşıyorduk Ismail amcayla karşılaştık, elinde çakmak yerde bulduğu bütün kağıtları bildiri olabilir diye  yakıyordu. Ne yaptiğını sorduğumuzda ; “Lo me baxşişe xwedê  kın, rehet bıskının hela bila va tofana ji rabire,” diyor ve bizim peşimizden ayrılmıyordu. Çünkü o aralar askerler sık sık köyü basıyor ve insanlara baskı yapıyorlardı.

Ismail amca Hasan Aslaneri çok severdi. Istanbuldaki evimizde iki yada üc hafta kaldı. Bir gün Almanyadan telefon geldi, ismail amca konuştu ve kapattı ve döndü Hasana “Ne lo hesen wi çi got, hesen de dedi ki ez çizanım bale te qezikirin” dedi, imale de , “lo lo ez çizanim min jebirkir” dedi ve uzunca güldük.

Bir akşam haberleri dinliyorduk, Erdal Inönü çıktı konuşuyor, biz pür dikkat dinliyoruz. Imale birden ; ha va ha havayi qur şatık der demez gülmekten yerlere yattık.

Evde otururken Hasan dediki biliyormusun Körfez şavası döneminde köyde Saddamı tek destekleyen adam amcammış.  Imale amcaya, doğrumu dedim, „ere“ dedi. Min go çıma Imale?

„Ne lo berê navexu Husene, kerekaşe telişi camerana“ dedi ve ABD ye kafa tuttuğu için desteklediğini söyledi.

Bale bir gün lı ruy goman giderken bir yılan görüyor ve bir taş alıp yılana vuracakken yılan geri dönüp ismail amcaya bakıyor ve ismail amca ellerini havaya kaldırarak diyor ki yılana; ne lo min pi te çıkır? Bunu hasan yanında anlattı  ve kendisi de onayladı.

HB-DHB ayrışmasında ben ve hasan HB taraftarıydık. Ismail amca antepe çökelik götürürken HB taraftarlarının evlerinde kalıyor ve onlar vasıtasıyla çökelik ve peynirini satıyormuş, dönüşte bizimle dalga geçiyordu, gülerek „lo hesen hun xelxın birligi çar merune yek ji çawexu küre“diyordu.

Bu vesileyle tekrar ailesi ve bütün sevenlerinin başı sağolsun.