Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Kadınlar Sebahat Tuncel'den Değil Galatasaray'dan Vazgeçti

5-6 Ekim'de Galatasaray Üniversitesi'nde yapılması planlanan Sebahat Tuncel'in de konuşmacı olduğu "Cinsiyet Eşitliğinin İnşası" konferansı rektörlüğün "Sebahat Tuncel'i konferanstan çıkarın" şartı üzerine iptal edildi.

Galatasaray Üniversitesi'nde İsveç ve Türkiye'de benzer alanlarda deneyimli kadınlar ile kadın kurumlarını buluşturmak, ekonomik ve politik katılım, eşitsizlik, şiddetle mücadele ve kadın-erkek eşitliğinin inşası pratiklerine dayalı somut deneyimleri paylaşmak amacıyla Cinsiyet Eşitliğinin İnşası, İsveç-Türkiye Deneyimleri konferansı yapılcaktı.

Rektörlük izin vermişti

Filmmor, MEDİAR, KA.DER ve Mor Çatı'nın hazırladığı konferansa, bu alanda deneyimli kadınların yanı sıra, İsveç Yeşiller Partisi'nden Türkiye'den de TBMM Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) üyeleri dahil birçok siyasi partiden milletvekili kadınlar katılacaktı.

Konferans programı ve katılımcıları Galatasaray Üniversitesi'ne çok önceden bildirilmiş ve rektörlük tarafından onaylanmıştı.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) İstanbul milletvekili  Sebahat Tuncel 6 Ekim 2012'de yapılacak olan "Cinsiyet Eşitsizliği, Beden Politikaları ve Kadınlara Yönelik Şiddetle Mücadele Deneyimleri" başlıklı forumda konuşmacı olarak yer alıyordu.

Ancak Üniversite Rektörlüğü, konferansın düzenleyicilerine, dün Sebahat Tuncel'in konferans katılımcıları arasından çıkarılmasını talep ederek, aksi halde konferansın iptal edileceğini bildirdi.

Konferans düzenleyiciler Sebahat Tuncel'i program dışı bırakmayı kabul etmedi. Bunun üzerine Galatasaray Üniversitesi Rektörlüğü konferansa yer tahsisi konusundaki iznini iptal etti.

"Eşitliği inşa sürecine zarar"

Konferansı düzenleyenler, bu kararın Tuncel hakkında dün PKK üyesi olduğu iddiasıyla sekiz yıl dokuz ay hapis cezası verilmesiyle ilgili olduğunu düşünüyor.

Konferans düzenleyicileri yaptıkları açıklamada, Türkiye'de kadın-erkek eşitliğini inşa etme sürecine ve genel olarak eşitliğin inşasına zarar verecek bu iptal kararı sebebiyle Galatasaray Üniversitesi Rektörlüğü'nü kınadığını açıkladı.

"Şiddet, eşitsizlik ve ayrımcılığın olmadığı bir Türkiye dileklerimizle... "

Konferans için yeni bir yer aranıyor.