Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Tuğluk: Vicdan sahibi herkes nöbete

Kadınların ‘Özgürlük Nöbeti’ne destek büyüyor. Vicdan sahibi herkesi nöbete çağıran DTK Eşbaşkanı Tuğluk, “AKP Kürtlere savaş ilan etti. Herkesi buna karşı nöbete çağırıyoruz dedi. “Özgürlük nöbeti, özgürlük yürüyüşüdür” diyen DÖKH ise “Kürt kadınları, Öcalan’a tecridi, kadın özgürlüğüne soykırım olarak görmektedir. Bu nedenle kadınları, Özgürlük Nöbeti”ne katılmaya çağırıyoruz”dedi.

 

Tuğluk: Vicdan sahibi herkes nöbete

PKK Lideri Abdullah Öcalan’a uygulanan ağırlaştırılmış tecrit 288. gününe girdi. Ağırlaştırılmış tecridin kaldırılarak Öcalan’ın özgürlüğünü isteyen Kürtler, bu kapsamda çok sayıda eylem düzenledi. Bu eylemlere bir yenisi daha eklenecek. BDP Kadın Meclisi 13-14 Mayıs’ta Amed ve Ankara’da Öcalan için Özgürlük Nöbeti tutacak. BDP’li kadınların yapacağı eyleme BDP’li kadın milletvekilleri de katılacak.

‘Erdoğan’ın ağzından kan damlıyor’

Kadınların, “Özgürlük Nöbeti”ne desteği de her geçen gün büyüyor. DTK Eşbaşkanı Aysel Tuğluk, Öcalan’ın özgürlüğü için yapılacak olan “Özgürlük Nöbeti”ne herkesi çağırdı. BDP Amed il binasında toplantı düzenleyen DTK Eşbaşkanı Aysel Tuğluk, vicdan sahibi herkesin ağırlaştırılmış tecride karşı çıkması gerektiğine dikkat çekerek, herkesi “Özgürlük Nöbeti”ne ve 14 Mayıs’ta yapılacak olan mitinge çağırdı.

AKP tarafından Kürt halkına ve kurumlarına yönelik topyekün bir savaşın açıldığını söyleyerek, “Bir yandan askeri savaş yapılırken, diğer yandan siyasi operasyonlar yapılıyor. Söylemlerinde bile Kürtlerle barışma gibi bir durumlarının olmadığını belirtiyorlar. Tam tersine ağızlarından kan damlıyor” dedi.

Mücadeleyle değişecekler

Kürtlerin haklı taleplerine karşı devletin çözüme dair hiçbir adım atmadığını söyleyen Tuğluk, “Anadilde eğitim, özerklik, örgütlenme hakkını istiyoruz ama onlar tüm taleplerimize ‘hayır’ diyorlar. Kürt halkının taleplerini kabul etmeyenler şunu diyor: ‘Siz irade olamazsınız. Siz köle olarak yaşamak durumundasınız. Size bir şey verirsek onların sınırlarını da biz belirleriz’. Böyle bir dayatmayla kimliksizleşmeyle karşı karşıyayız” şeklinde konuştu. Mevcut sistemin Kürt halkının mücadelesiyle değişeceğine vurgu yapan Tuğluk, “Kürt halkına yönelik yapılan saldırılara karşı Kürtlerin belirleyeceği tutum ve yanıt Türk halkının da geleceğini belirler” dedi.

‘Tecrit temel politikalarıdır’

“Devletin Kürtlerle savaş politikasının temel merkezinde Sayın Öcalan’a yönelik yapılan tecrit vardır” diyen Tuğluk, Sayın Öcalan’a yönelik yapılan tüm politikaların hesaplı saldırılar olduğunu kaydetti. Tecridin sadece Türkiye’nin aldığı bir karar değil, uluslararası bir karar olduğunu ifade eden Tuğluk, söz konusu saldırılara karşı Öcalan’ın büyük bir direniş sergilediğini ifade etti. Devletin Öcalan’ı bazı kırıntılarla ikna etme çabası içerisinde olduğuna dikkat çeken Tuğluk, “Öcalan, Bunların önüne yol haritası koydu. Devlet kabul etmedi. Yapılan siyasi operasyonlara bakıldığında Sayın Öcalan’ın önermiş olduğu kurumlar hedef haline getirildi. Dize getirme, biat etme operasyonudur” dedi.

‘Sinsice bir oyun var’

Başbakan Erdoğan’ın “Terörle mücadele, siyasetle müzakere” söylemlerini hatırlatan Tuğluk, sözlerine şu şekilde devam etti: “Burada sinsice bir durum var. Burada ince bir oyun var. 30 yıldır savaşıldığı için sorun çözülmüyor. Siyasetle müzakere ise tamamıyla yalandır. Kürt siyasetini kimliksizleştirmeye yönelik yapılan bir operasyondur. Kürt siyaseti de böyle bir tutum karşısında hayır demeli. Böyle bir müzakere sürecinin kabul edilemeyeceğini söylemelidir. Başbakan, PKK’nin silah bırakmasını söylüyor. Peki soruyoruz. PKK niye silah bıraksın? Neye güvensin? Neye inansın? Sen hangi çözümü ortaya koydun ki PKK silah bıraksın? Bunlar, Kürt siyasetini bölme politikasıdır.”

 

Nöbet ‘özgürlük Yürüyüşü’dür

Eyleme bir destek de Demokratik Özgür Kadın Hareketi’nden (DÖKH) geldi. DÖKH yaptığı açıklamada, “Kürt kadınları Sayın Öcalan’a uygulanan tecridi kadın özgürlüğüne uygulanan soykırım olarak görmektedir. Bu nedenle kadınları Özgürlük Nöbeti”ne güçlü katılmaya davet ediyoruz” denildi.

Tarihin özgürlük ve eşitlik kapısının aralandığının ifade edildiği açıklamada, “Kaybedecek olan tek devlet, tek dil, tek cins, tek din ve tek millet zihniyet, siyasal organizasyonlar ve zor güçleri olacaktır. AKP hükümetinin anlayamadığı şudur; hiçbir güç zamanı gelmiş bir düşünceyi ve değişimi durdurabilme kudretinde değildir” denildi.

‘Tecrit özgürlüğümüze uygulanıyor’

PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekilen açıklamada, “AKP hükümetinin Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan’a uyguladığı tecrit ile imhaya tabi siyaseti Kürt kadınlarını, halkımızı ve demokratik devrim güçleri, ilişkilerini hedeflemektedir. Kürt özgürlük mücadelesinin en önemli devrimsel değişimi kadın devriminde ortaya çıkmıştır. Kürt kadınları Öcalan’a uygulanan tecridi kadın özgürlüğüne uygulanan soykırım olarak görmektedir” denildi.

‘AKP önce samimi olsun’

Açıklamada, “AKP hükümetinin ‘Terör ile mücadele siyasi uzantıları ile müzakere’ söylemi Kürt kadınları, Kürt halkını adeta aptal yerine koymaktır. Öncelikle Kürt sorununun çözüm sürecine girmesi için Sayın Öcalan’ın özgürlük, güvenlik ve sağlık şartlarının sağlanması gerekmektedir. Bu şartlar sağlanmadıkça, yapılacak olan hiçbir şey samimi olmayacak, müzakere diye ortaya atılan kavramın teslimiyet dayatımından öte bir anlam ifade etmeyecektir” diye kaydedildi. Öcalan’ın özgürlüğü için 13-14 Mayıs tarihlerinde Amed ve Ankara’da düzenlenecek olan “Özgürlük Nöbeti” eyleminin desteklediklerini açıklayarak, “Tüm DÖKH bileşenlerini bu eylemi sahiplenmeye ve yürütücü gücü olmaya çağırıyoruz. Özgürlük Nöbeti eylemi bir özgürlük yürüyüşüdür. Bu temelde, tüm Kürt kadınlarını bu eyleme davet ediyoruz” ifadelerine yer verildi.