Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

ERKEK VURUYOR DEVLET KORUYOR


Dünyanın dört bir yanında erkek egemen sistemin farklı biçimlerdeki ağır şiddetine maruz kalan kadınlar asla kabul etmedikleri ama kendilerine bir kader gibi dayatılan bu şiddete karşı mücadele için sembol bir gün olan 25 Kasım’da yine alanlarda sesini yükseltecek. Dünyanın bir çok yerinde olduğu gibi özellikle son yıllarda kadına yönelik şiddetin her geçen gün artıtğı ve kadın cinayetlerinin artık bir cins kırımına dönüştüğü Türkiye’de 25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele ve Dayanışma Günü nedeniyle günlerdir şiddet karşıtı eylemler yapılıyor. Dün Amed, Sêrt, Ankara, İzmir, Mêrdin, Adana, Elîh, Riha, Şirnex, Bedlis ve Mersin’de eylem ve etkinlikler yapıldı. Etkinlikler bugün de devam edecek.Etkinliklerde şiddet tartışıldı

Dün Ergani SELİS ve Kent Kadın Meclisi’nin organize ettiği yürüyüşte, kadın kırımı ve siyasi soykırım operasyonları kınandı. BDP ilçe binası önünde toplanan kalabalık bir grup kadın, yürüyüş yaptı. Grup adına açıklama yapan Ergani SELİS Kadın Danışma Merkezi’nden Sosyolog Nuran Duman Aslan, AKP hükümetinin hukuksuz uygulama ve politikaları sonucu kadına yönelik şiddetin son yedi yılda yüzde bin 400 arttığını hatırlattı. Aslan, “AKP son dönemlerde KCK operasyonları adı altında kadınları hedef alarak siyasetle ilgilenen kadınları eve ya da cezaevine yollamaya çalışıyor” diyerek operasyonlara tepki gösterdi. Lice Belediyesi ise  Aziz Ferdi Akay (AFA) Kültür Merkezi’nde panel düzenledi.

25 Kasım Dünya Kadına Yönelik Şiddete Karşı Dayanışma Günü nedeniyle hazırlanan etkinlikler kapsamında yarın KESK öncülüğünde Sêrt’te yapılacak bölge mitingi hazırlıklarında da sona gelindi.

DÖKH, 25 Kasım etkinlikleri kapsamında İzmir’in Limon Tepe, Asarlık, Emek ve Yamanlar mahallelerinde kadın toplantısı düzenledi. Toplantılarda kadınlar devlet ve erkek zihniyetli sistemde gördükleri şiddetin farklı boyutlarını tartıştı. Toplantıda bugün saat 12.00’de BDP İzmir İl Örgütü önünden Eski Sümerbank önüne kadar yapılacak yürüyüşün de duyurusu yapıldı.

Gün dayanışma günüdür

Ankara’da Türk Tabipler Birliği (TTB) Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu, yazılı açıklama yaptı. Açıklamada tarih boyunca direnen kadınların bugün her zamankinden daha fazla dayanışmaya ihtiyaç olduğu dile getirildi. Kadının giderek daha fazla yalnızlaştırıldığına, toplum desteğinden ve kaynaklarından mahrum bırakıldığına işaret edilen açıklamada, devlet politikalarının buna hizmet ettiği dile getirildi.

Söz bitti, itaat etmiyoruz

ÖDP’li kadınlar da yaptıkları yazılı açıklamada, “Artık söz bitti. İtaat etmiyoruz” dedi. Açıklamada Türkiye’de AKP eliyle yürütülen yeni rejimde kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerinin hız kesmeden devam ettiği belirtildi. Açıklamada, erkek egemen kapitalist sistemin ve siyasal iktidarın her türlü baskısı, şiddet ve sindirme politikalarına karşı 25 Kasım’da alanlarda olunacağı belirtildi.

Ahlaklı toplum yaratmada öncüyüz

Silopya’da DÖKH üyeleri, 25 Kasım’a ilişkin Laleş Kültür Sanat Merkezi’nde öğrencilere seminer verdi. Seminerde AKP hükümetinin kadın vekilleri hedef göstermesine dikkat çekildi ve “Kadın cinsinin kendi kimliğine, emeğine, iradesine sahip çıkması egemenlerin iktidarını sarsacak, politik ve ahlaklı toplumun yaratılmasında öncülük edecektir” denildi. Bedlis’in Tux İlçesi’nde yarın yapılacak olan basın açıklamasına katılım çağrısı yapıldı. HABER MERKEZİ

Çeşitli etkinlikler düzenlendi

Mersin Akdeniz Belediyesi İştar Kadın Danışma Merkezi, Çay, Çilek ve Güneş mahallerinde kadınlara yönelik paneller düzenlerken, Süreyya’yı Taşlamak’ adlı film gösterimi ile kadın kırımını anlatan tiyatro gösteriminin yanı sıra bir de resim sergisi açtı. Elih Petrolkent Mahallesi’nde bulunan Batman Belediyesi Umut-HÍvi Kadın Atölyesi 25 Kasım nedeniyle çalışanları ve kursiyerleri için “Kadına yönelik şiddet” konulu bir seminer düzenledi. Riha’nın Suruç İlçesi’nde ise BDP binası önünde toplanan kadınların Suruç Postanesine doğru yapmak istedikleri yürüyüş polisler tarafından engellendi. MÍrdin’in Nusaybin İlçesi’nde KESK’li kadınlar tutuklu kadınlara kart gönderdi.

Adana BDP Kadın Meclisi aktivistleri, BDP il binası önünde bir araya gelerek, Beşocak Meydanı’na kadar yürüyüş gerçekleştirdi.

Artık yeter

25 Kasım dolayısıyla Ankara Sakarya Meydanı’nda KESK’li kadınlar fotoğraf sergisi açtı. Serginin açılışında konuşan KESK kadın sekreteri Canan Çalağan burada sergilenen her bir fotoğrafın bir öyküsünün olduğunu söyledi. Fotoğrafları olan kadınların bazılarının artık yanlarında olmadığını ifade eden Çalağan, “Onlar devletin korumadığı/koruyamadığı kadınlar. Her gün bu ülkede 5 kadın öldürülmeye devam ediyor. Onlar istatistiklere geçen sayılar değil, yalnızca birer fotoğraftan ibaret de değiller. Her birinin bir hayatı, düşleri vardı erkeklerce katledilmeden önce. Bizler kadın katliamlarına ‘Artık Yeter’ demek için sergiliyoruz bu fotoğrafları” ifadesini kullandı.

Sergide ayrıca  “insanca demokratik bir yaşam istiyoruz” diyerek hep beraber alanlara çıktıkları mücadele arkadaşlarının fotoğraflarının da olduğunu ifade eden Çalağan, “Onlar da şu an yanımızda değil. Diyarbakır’da, Urfa’da, İstanbul’da, Ankara’da cezaevindeler çünkü bizler baskı, sürgün, gözaltı ve tutuklamalara “Artık Yeter” demek için sergiliyoruz bu fotoğrafları” dedi. Savaşın kadınlar için taciz, tecavüz, göç, gözyaşı olduğunu dile getiren Çalağan, bunu bilen ve barış için tülbentlerini yere atan kadınlarında bu fotoğrafların arasında olduğunu dile getirdi.
 

Gelenek sürecek

25 Kasım nedeniyle her yıl geleneksel olarak Beyoğlu İstiklal Caddesi’nden yapılacak yürüyüş, bu yılda tekrarlanacak. Aralarında “Amargi, Sosyalist Feminist Kolektif, Halkevci Kadınlar, Üniversiteli Kadın Kolektifi, EDP’li Kadınlar, İMECE Kadın Sendikası, İşçi Cephesi’nden Kadınlar, Kesk’li kadınlar, Kadın Emeği Kolektifi, Demokratik, Özgür Kadın Hareketi, Gökkuşağı, TMMOB’li Kadınlar, Sosyalist Parti’den Kadınlar, MSGSÜ-Kadın Araştırmaları Kulubü, B.Ü.-LuBUnya, Lambda İstanbul, AKA-DER Kadın Faaliyeti, SDP’li kadınlar, İstanbul Feminist Kolektif, Bağımsız Feministler, Disk’li kadınlar, Barış için Kadın Girişimi”nin de bulunduğu sivil toplum örgütleri saat 19.00’da Tünel Meydanı’nda bir araya gelecek.

Sanatçılardan destek

Bu yılki yürüyüşe ilk defa erkek cinayetine kurban giden kadınların aileleri ile kadın sanatçılar Beren Saat, Azra Akın, Nur Sürer, Neslihan Acar, Ahu Türkpençe, Başak Köklükaya, Müjde Ar’da katılacak. Yürüyüşe çağrı için yapılan yazılı basın açıklamasında “25 Kasım’ı en çok hak edenlere, öldürülen kadınlara atfediyoruz ve yine yürüyoruz. Eylemimizde; öldürülen kadınların aileleri, Öldürülen kadınların davalarına giren avukatlar, aydınlar ve kadınlarla birlikte yürüyeceğiz” denildi.

Bazid’ten Musul’a eylem

Bazid (Doğubeyazıt) 25 Kasım nedeniyle BDP Kadın Meclisi tarafından panel düzenlendi. Doğubayazıt Belediye Başkanı Canan Korkmaz, Türkiye’de her gün kadın katliamlarının yaşandığını ifade ederek, 2011 yılında resmi rakamlara göre 23 kadının katledildiğini söyledi. Son dokuz yılda kadın cinayetlerinin yüzde 1400 arttığını söyleyen Korkmaz, bu katliamlara karşı kadınların tek değil, örgütlü bir şekilde mücadele etmesi gerektiğini vurguladı. BDP MYK üyesi Yıldız Aktaş ise, kadınların emekleri karşısında konuşmasını ayakta yapmak istediğini söyleyerek, yaşamını yitiren tüm kadınların önünde saygı ile eğildiğini kaydetti.

Hergün mücadele

25 Kasım’la ilgili olarak KESK Hakkari Şubeler Platformu binasında basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısında konuşan Deniz Hanlıgil, yılardır kadının yok sayıldığını ve bu gün bile baskı ve şiddete uğradığını belirtti. Hanlıgil, “Ülkemizde kadına yönelik şiddet her yıl artarak devam ediyor. Her gün ortalama 5 kadın en yakınındaki erkekler tarafından öldürülüyor. Bu oran, AKP’nin iktidar olduğu son 9 yılda arttı. 9 yıldır her gün kadınlar öldürülüyor ve iktidar bu kırımı durdurmak bir yana, adeta meşrulaştırıyor” diye konuştu
 
Musul’da da eylem

Musul’a bağlı Şengal İlçesi’nde TEVDA kadın kolları, Ezidî kadınlarla 25 Kasım’ın anlam ve önemi üzerine çeşitli toplantı ve etkinlikler düzenledi. TEVDA kadın kolları sorumlusu Suzan Ali, dünyada ve özelde de Irak’ta kadınların toplumsal, sosyal, siyasal, ekonomik ve hukuksal olarak ayrımcılığa maruz kaldığını bulundukları her yerde psikolojik ve fiziksel şiddet gördüklerini vurguladı.

Şiddet ve medya tartışıldı

 Bağlar Belediyesi Kardelen Kadın Evi, 25 Kasım dolayısıyla gazeteci Banu Güven ile Yerel Gündem 21 Kadın ve Şiddet Komisyon Üyesi Av. Semire Nergiz’in katılımıyla Belediye Konferans Salonu’nda “Kadın, Şiddet, Medya” konulu söyleşi düzenledi.

Panelde konuşan gazeteci Banu Güven, görsel ve yazısal medyada her gün birden çok haber başlığının kadına yönelik şiddetten oluştuğunu belirterek kanunların bu konudaki yetersizliğine değindi.

Dram satış aracı haline getiriliyor

Güven, toplumda yaşanan dram ve travmaların medyada bazen bir satış aracı haline geldiğini belirterek, “Bir gazetecinin başarısı tekil olaylarda tek başına bir mağduru konuşturmak değildir. Diğer benzer olayların da üzerine yani kararlılıkla gidebilmektir” şeklinde konuştu. Siirt’teki “utanç” davasını hatırlatan Güven, o davada hakimlerin “rıza”dan bahsettiğini dolayısıyla o dava için de tehlike çanlarının çalınmaya başladığını bu durumu artık kaldıramadığını ve utanç duyduğunu dile getirdi.

Sadece kadın kurumları refleks gösteriyor

Güven’in ardından konuşan Yerel Gündem 21 Kadın ve Şiddet Komisyon Üyesi Av. Semire Nergiz ise, kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz davalarında hakim ve savcıların kanunların arkasına saklandığını bu konuda yargı desteği ve doğru bakış açısının çok önemli olduğunu belirtti.

Türkiye’de kadına yönelik şiddette sadece kadın kurumlarının refleks gösterdiğine dikkat çeken Nergiz, bu konuda asıl devletin refleks göstermesi gerektiğini bu konunun asıl muhatabının devlet olduğunu, kadın kurumlarının ise bunu destekleyen bir ayak olduğunu aktardı.


Tutuklulara kart gönderildi

Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) aktivistleri İstanbul’da cezaevlerinde bulunan kadın tutuklulara dayanışma kartı gönderdi. Kart gönderenler arasında yer alan BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, “Kadın erkek eşitliğindeki mesafe kat etmiş ülkelerde kadına yönelik şiddet yüzde üçlere kadar düşmüş durumda Türkiye’de yüzde otuz dokuz bu işte buradaki zihniyet önemlidir” dedi.