Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

HRW: Kadın sünnetinin cezalandırılması yetmez

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Federal Kürdistan Bölgesi’nde kadın sünnetini engelleyen yasa tasarısının memnuniyet verici olduğunu belirtti. 
HRW, Kürt Hükümeti tarafından 21 Haziran günü kabul edilen aile içi şiddete karşı yasa tasarısının, Kürdistan’da sünnetleri suç sayan birçok madde içerdiğini kaydetti. 
HRW kadın sünnetinin Kürdistan bölgesinde yaygın bir uygulama olduğunu, 'kadın ve kızların en az yüzde 40’ının' sünnet edildiğini hatırlattı. 

Kadınların yüzde 41'i sünnet ediliyor

“Kürdistan Bölgesel Hükümeti bu yasayı kabul ederek, bu uygulamaya son verme ve kadın haklarını savunma iradesini göstermiştir” diyen HRW Ortadoğu Masası kadın hakları araştırmacısı Nadya Halif, “Ama Hükümet'in bu tehlikeli uygulama karşısında uzun vadeli bir stratejiye ihtiyacı var, cezalandırmak yeterli değil” dedi.
Yasa tasarısının Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani tarafından da onaylanması gerekiyor. 
Yasa tasarısı, kadın sünnetini teşvik eden, yardım sunan veya uygulayan ebeler ile sağlık personeline karşı, 6 aydan 3 yıla varan hapis ve 8 bin 500 dolara varan para cezası öngörüyor. 
HRW, Haziran 2010’da yayınladığı raporda, Federe Kürdistan Bölgesi’nde kadın sünnetinin yaygın olduğunu belirterek, uygulamayı ortadan kaldırmak için yetkililerin uzun vadeli bir plan geliştirmesi gerektiğini kaydetmişti. HRW, 5 bin kadın ve kız ile yapılan araştırmada, bölgede kadınların yüzde 41’inin sünnet edildiği sonucuna varmıştı. 


 ANF