Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Tecavüzcülere ‘iyi hal’ uygulaması

2002 yılında Mardin’de 13 yaşındaki N.Ç. aralarında asker, memur, korucu, muhtar gibi birçok devlet görevlisinin bulunduğu 26 erkeğin tecavüzüne uğramıştı. Mardin 1. Ağır Ceza Mahkemesi görülen dava, 7 yıl aradan sonra ancak geçtiğimiz Eylül ayında sonuçlanmıştı. Davada sanıklar iyi hal indiriminden yararlandırılmış ve alt sınırdan cezalandırmaları dikkat çekmişti. Aylar sonra gerekçeli kararı açıklayan mahkeme ise “N.Ç.’nin rızası vardı, para kazanmak için yaptı”, “Her şeyin farkındaydı, zorla alıkonulmadı”, “Cebir ve baskı yok, isteseydi karşı koyabilirdi” görüşlerini ileri sürdü. 

‘Kötü yolda olduğunun’ farkındaymış

Ayrıca gerekçeli kararda iki kadına alt sınırın üstünde ceza verilerek iyi hal indirimi yapılmamasının nedeni şöyle açıklandı: “İki kadının duruşmadaki olumsuz tavırları, kendi yaşadıkları iffetsiz hayatı 13 yaşında bir çocuğa da yaşatmak şeklinde gözüken olumsuz tutum ve davranışları göz önüne alınarak haklarında takdir indirimi yapılmamıştır.” 

Mahkeme sanıklara ‘cebir, tehdit ve hileli vasıtalar’ kullanarak 15 yaşından küçük çocukla cinsel ilişki kuranlara en az 10 yıl hapis cezası verilmesine ilişkin maddeyi işletmemesini açıklarken, “N.Ç.’nin hem kendisini pazarlayan iki kadının yanına, hem de kendisiyle ilişkiye giren 26 kişinin yanına rızasıyla gittiği” görüşünü savundu! 

İstanbul Adli Tıp Kurumu 4. İhtisas Kurulu’nun, N.Ç. ile ilgili raporundan alıntılar da yapan mahkeme devamla şu yorumu yaptı: “N.Ç.’nin mağduresi olduğu olayların ahlaki radaetinin (kötülüğünün) farkında olduğu, bu olaylara ruhsal yönden karşı koymaya muktedir olduğu halde kendi iradesiyle para kazanmak amacıyla sanıklar T. ve E. ile irtibata geçtiği veya bunlarla irtibata geçen diğer sanıklarla ilişkiye girdiği anlaşılmaktadır.” 

Tecavüzcülere ‘iyi hal’ uygulaması

13 yaşındaki N.Ç’ye tecavüz eden ve o dönem Kızıltepe Kaymakamlığı Yazı İşleri Müdürü olan R.S ile Mardin İl Jandarma Komutanlığı’nda görevli yüzbaşı E.E.’nin de aralarında bulunduğu 26 sanığa, iyi hal indirimiyle “cinsel istismarda bulunmak” gerekçesiyle 1 yıl 8 ay ile 5 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi.

Mahkeme, sanıklara eski Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 414. maddesinin 1. fıkrasından ceza verdi. Bu fıkrada, “Her kim 15 yaşını bitirmeyen bir küçüğün ırzına geçerse beş seneden aşağı olmamak üzere ağır hapis cezasına mahkûm olur” hükmü yer alıyor. Bu fıkra, ancak küçük çocuğun rızası varsa işletilebiliyor. Bunun yerine, aynı maddenin ikinci fıkrasını uygulasaydı, yani N.Ç.’nin rızasının olmadığına hükmedilseydi sanıkların her birine en az 10 sene ceza verilecekti. Mardin’de onlarca kişinin tecavüzüne uğrayan 13 yaşındaki N.Ç.’nin avukatı Keskin, davadan çıkan karar için „Hakimler, tecavüz suçuna ortak oldular“ demişti.