Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Sakine´ye Destek Büyüyor


İran"da taşlanarak öldürme, yani recm cezasına çarptırılan Sakine Aştani olayına tepkiler gittikçe artıyor. İki çocuk annesi Aştiyani"ye yöneltilen ve kanıtlanmamış suçlama ise zina yaptığı ve kocasını öldürdüğü iddiası. Sakine Aştiyani"nin avukatı Muhammed Mustafai, Ağustos ayında Türkiye"ye kaçmış ve Norveç"in kendisine sığınma hakkı vereceği duyurulmuştu. Dün Almanya"nın başkenti Berlin"e gelen Mustafai, burada beraberindeki politikacılar ve insan hakları savunucuları ile yaptığı konuşmada, İran"daki insan hakları mücadelesi için destek istedi. Deutsche Welle Berlin Bürosu"ndan Marcel Fürstenau bildiriyor:

İranlı avukat Muhammed Mustafai uzun yıllardan bu yana ülkesinde ölüme mahkûm edilen kadınlar ve gençler için adalet mücadelesi veriyor. Mustafai, İran"dan kaçmadan önce de bazı idamların infaz edilmesini önlemişti. Mustafai, dün Berlin"de, recm, yani taşlanarak öldürme cezasına çarptırılan Sakine Aştiyani"nin kurtarılması için kamuoyundan destek istedi.

Sakine"yi aşan dava
Sinema sanatçıları ve diğer sinema çalışanlarının desteklediği “Cinema For Peace Foundation” adlı kuruluşun daveti üzerine Berlin"e gelen Mustafai, bu davanın Sakine Aştiyani"yi aşan anlamına değinerek şunları söyledi:
Taşlanarak öldürme cezasına çarptırılan Sakine Aştiyani"ye destek vermek amacıyla film sanatçısı Bianca Jagger de Berlin"e geldi. 30 yıldan bu yana farklı görevler üstlenerek insan hakları için mücadele eden Jagger yaptığı konuşmada, insan haklarının küresel karakterinin altını çizdi:

“Bir noktayı anımsamamızın önemi var! Ölüm cezası kaldırılsın diyorsak, bu cezanın tüm dünyada kaldırılmasından bahsediyoruz. Sadece İran"da, sadece Çin"de değil, ABD"de de kaldırılmasını konuşuyoruz.”
Bianca Jagger, sadece taşlanarak öldürme gibi insanlık dışı bir cezanın değil, ölüm cezasının her türlü biçiminin yok edilmesini talep ettiklerini sözlerine ekledi. Alman hükümetinin insan hakları görevlisi Markus Löning de İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad"a da çağrıda bulunarak, her türlü ölüm cezasının kaldırılmasını istedi, bunun İran için utanç verici bir durum olduğunu söyledi:

Deutsche Welle