Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

ÇOBAN NEDEN AĞLAMAZ?Hasan ASLAN

Genelde herkes bilir, çobanların ne iş yapığını. Köylüye ait olan koyunları kuzuları otlatır, yani kendine ait olmayan sürü otlatıcısıdır yada bir başka deyimle sürü yöneticisidir.

Sürü varsa, var olan sürülerin sorunlarıda vardır, mesela sürüden ayrılıp kaybolma ihtimali, yada sarp kayadan düşme hali, yada etçil bir hayvanın saldırması gibi. Ama bu haller çabanın başına sık sık gelir koyunları kaybolur, ölür, uçurumda uçar ama nedense “çoban ağlamaz.” Ağlama sesi köyden gelir. Savaşta asker ölür ‘’Padışahım çok yaşa denir’’ yani ölenle, çok yaşanması istenen şey birbirinden çok uzak duruyor. Padışahın çok yaşaması ölecek asker sayısını artırır başkada bir işe yaramaz. Padışah savaş mantığından vaz geçmedikçe ölümler onun tahtta kalmasının çivileridir.

Bizde ki durumda bundan farklı bir şey değil. Komşunun evini yıkmak isteyenlere kazma kürek vereceksin, seninle binyıldır beraber yaşayan kardeşin sende insanca yaşam deyince terörist diyeceksin. Wan’da insanlar hala çadıra benzemeyen yerlerde kalırken, 83 bin suriyeliye sehri andıdır site çadırlar kuracaksın, peki bu kardeşliğin neresine sığar. Lokantalarda bedeva yemekler, taşımacılık bedeva bu insanlar bu ülke gibi ülkeyi nerden bulacaklar. Suriyeyle yatıp kalkıyoruz, siviller ölüyor, iyide suriyede ölen sivilde bizim Roboski de ölenlerimiz sivil değilmiydi yada bonbaların atıldığı köylerimizdeki ölenlerimiz hepsi savaşçımıydı.

Anneler nezaman ki ölen evlatlarının üzerine politika yapmasına karşı çıkarsa o ülkede savaş biter, yoksa ölen evladının naaşının üstünde “Vatan sağolsun” yani senin evladın iyiki şlmüş demeye karşı çıkarsa o ülkede kardeş kanı dşkülmez. Benim evladımın yaşamadığı bir vatan neden sağ olsun, bu sıloganı atanlar cepheye gitseler ya. Bir askerin naaşının etrafında sılogan atarak yürüyen o topluluk ve o topluluğu organize edenler acaba cpheye gitmek istiyorlarmı? İstiyorlarsa askerlik şubeleri asker bekliyor o “Vatan sana canım feda” diyenler Askerlik şubelerine gitsinler. Bin yıllık kardeşiyle kardeş olamayanlar nedense Kürt olmayan her milletle kardeş oldular. Analar; ben oğlumun yaşamasını istiyorum, benim evlatımın yaşamadığı bir vatanın var olmasını değil, demelidir ki savaşlar olmasın. Askerinde ölmesini istemiyorum bir gerillanında. Her ölen gencin annesi acı çektigine göre acıların bitmesi annelerin elindedir.

Analar,”biz büyüttük siz saltanatınız için evlatlarımızı öldürtemezsiniz” demelidir. Ana anadır ananın türkü-kürdü olmaz. Türk analar da kürt analar gibi evlatları öldürülmesin diye savaşa karşı çıkmalıdır. Kendi evlatı ölmeyen ölümün acısını hissetmez „parmağı kesilmemiş ki acısını bilsin” .Duydunuzmu bir bakanın, bir milletvekilinin yada bir zenginin evlati çatışmada hayatını kaybetti diye. Hayır zaten onların cocukları çatışmalarda ölseydi savaş biterdi. Damda düşen birine sormuşlar, damda düşmek nasıl bir şey, adam demiş; anlatamam sen de damda düş ki beni anlayasın.

Bu çobanlar ağlamaz, çünkü ölenler bizim evlatlarımız, bizim canlarımızdır bizler ağlarız.

Hasan ASLAN

 Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.