Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Kurmeş’liler Stuttgart’ta Buluştu

 

24 Aralık 2010 tarihinde Kurmeş Derneği/miz  tarafından düzenlenen kültür gecesine yoğun kara  rahmen kurmeşliler  büyük ilgi gösterdiler. Derneğimizin Stuttgart bölgesinde yaptığı etkinlikte Ulucanlar katliamını anlatan ve köylümüz değerli yönetmen Murat Özçelik tarafından çekilen “Ölücanlar” filmini  ardından “Grubette ESENYELLER” müzik grubu yine etkinliğimize katılarak bizleri onure eden Pir Dede Hüseyin Güler’inde deyişleriyle çekilen semalar,köylümüz Hıdır Top’un klamları gecemize büyük renk kattı.

Etkinlik fotograflari için tıklayınız

Etkinliğimize katılımın yoğun kar nedeniyle çok az olacağını düşündük  çünkü yollar karla kaplı ve buz gibi kaygandı fakat bu zorluklara rahmen köylülerimizin fedekarca tutumu ve kurumlarını sahiplenme bilinci katılımın iyi olmasını sağladı.Burada bütün katılımcıları derneğimiz adına tebrik ediyoruz. Ölücanlar filmini başlatmadan önce dernek başkanımız sayın Ayfer Ber bir konuşma yaparak etkinliğimizin anlam ve önemine değindi.Başkan 19 Aralık 2000 senesinde Ulucanlarda yaşanan katliamı  dile getirerek yaşanılan süreci anlattı.Derneğimizin bu olaylar karşısında duyarlılığını dile getiren başkan bu açıdan yapacağımız etkinliklere katkı sunulmasını ve derneğimize üye olunması gerektiğini vurgulayarak tüm katılımcılara teşekkür etti.

Yönetmen Murat Özçelik’in mesajı okundu daha sonra 96 ölüm orucu direnişçisi köylümüz İrfan Gürbüz bir konuşma yaparak  sürece tekrar değindi.Filmi izlerken salonda bulunan tüm seyirciler duygu dolu anlar yaşadılar, Cezaevi baskınları sırasında kendi tutuklularına silahla bombayla saldıran ve buna “yaşama dönüş” adını veren bir devletin yaptığı vahşet bütün çıplaklığıyla gözler önüne seriliyordu. Filmde canlı tanıklık yapan ve o süreci yaşayanların anlatımlarını dinlerken insan ister istemez bu sisteme bir kez daha isyan ediyor.Sevgili Murat Özçeliki bu değerli çalışmasından dolayı tekrar kutluyoruz.

Ölücanlar filminden sonra dernek temsilcilerimizden A.Haydar Gürbüz’de bir konuşma yaptı. Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşundan bu yana kendileri gibi düşünmeyen,kendileri gibi inanmayan kendileri gibi konuşmayan,dilleri farklı olan  bütün topluluklara sistemli bir şekilde baskı yapıldığını M.Suphi’lerle başlayan katletme yok etme metodları Koçgiri,Ağrı,Dersim Jenosidi ve daha sonraki süreçlerde İbrahimleri, Denizleri ve Mahirleri katleden bu sistem kendi içerisinde yine maraş çorum,sivas , gazi ve Malatya katliamlarını yaratmıştır.Geçmişten bugüne kadar da devrimci, sol ve alevi kesimlere yönelik baskılarını sürdürmüştür.

Daha sonra bir konuşma yapan Pir Hüseyin Güler,1400 yıldır biz bu baskıları bu zulümleri yaşıyoruz, bu baskılar Hz.Hüseyin’e yapılan zulümün bir benzeri olduğunu ,Sivas,Maraş,Çorum gibi alevi canlara yapılan katliamların, Kerbela’da 1400 yıl önce yaşanan olayların aynı şekilde bugünde yapıldığını bunun bir insanlık suçu olduğunu söyleyerek Hz.Ali “karşınızdaki insan düşmanınızda olsa insan olduğunuzu unutmayınız” söyleminin hatırlatarak  alevi toplumunu daha duyarlı olmaya birlik ve beraberlik içerisinde çalışmalarını sürdürmelerini istedi.Bu baskı ve işkencelerin son bulması temennisiyle etkinliğimizi kutladı. Ulucanlar filmiyle yaşadığımız duyguları bu ay içerisinde yaşadığımız “Matem Ayı” vesilesiyle tekrar acımızı yaşamış olduk. Birlik ve beraberliğimizin hayatın her alanında gerçekleşmesi için bu çalışmaların önemine de değinen Pir Hüseyin Dede söylediği Deyişlerle gecemize büyük bir katkı sundu. Pir Hüseyin Dede dernegimize üye olarak üye olmayan diger köylülerimizinde üye olmasini istedi. 

Etkinliğimizde aramızda bulunan yazar Ahmet Pelda’da kısa bir konuşma yaparak Ölücanlar filmi üzerine düşüncelerini dile getirdi. Duygu dolu anların yaşandığı film sonrası müziklerle gecemiz sona erdi. Gecemizin  duygulu anlarından biride Hıdır Top’un yakrığı kürtçe ağıt oldu.