Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Madımak'ı Unutmadık Unutmayacağız

 Sivas Madımak Oteli’nde, 2 Temmuz 1993’te, çoğunluğu Alevi 33 yazar, ozan, düşünür ile 2 otel çalışanının yakılarak öldürülmesinin üzerinden 20 yıl geçti. Katliam Türkiye'nin tarih sayfalarına büyük bir utanç olarak geçmiştir.Faillerinin yurt dışında olduğu bilinmesine rahmen iade edilmeyerek korunmaları ayrıca insanlık tarihine düşen bir utançtır. Alevilere karşı sistematik ve bilinçlice yapılan bu saldırıların günümüzdede değişik versiyonlar temelinde devam edildiği görülmektedir. İslamın hümanist bir inanç olduğunu savunan ve dillendiren Türkiye tarihinde Koçgiri, Dersim, Maraş,Çorum, Sivas-Madımak,Gazimahallesi(İstanbul) katliamlarıyla hiçte böyle olmadığını farklı inançlara karşı tahammülsüzlük gösterildiğini ortaya koynuştur. 

 
Sivas katillerinin bir bölümüne göstermelik cezalar verilirken onları savunan avukatların çoğunun bugün parlementoda AKP den milletvekili olduklarını görüyoruz. katilleri savunan ve destekleyenleri bu derece ödüllendiren başka bir ülke görmek mümkün değildir,bunun tek nedenide alevilere katşı tarihsel anlamda beslenen kin nefret ve düşmanca tutumlardır.3.Köprünün adının Yavuz SS. konulmasının altındaki mantık budur başka türlü bunu açıklamak mümkün değildir,Selim'in tarihte işlediği suçları,katliamları bilmeyen okumayan yoktur,Hitlerden farksız biri olan Selimin bugün iktidar partisi tarafından bilinçlice ödüllendirilmek istenmesindeki tek neden tarihte alevilere karşı uyguladığı siyasettir. 

Avrupa Sivas madımak katillerine sığınma hakkı verip onları korumakla büyük bir insanlık suçu işlemiştir. Normalinde bir siyasi poliitik mülteciye dahi oturum vermemek için bindereden su getiren AB ülkeleri nasıl olurda bu katillere oturum hakkı tanıyabiliyor, buda devletler arası çıkar ilişki ve anlaşmaların bir sonucu olduğu kanaatini güçlendiryor,demekki bu katiller heryerde korunabiliyor masum alevi halkına yapılan zulüm ve haksızlıklara gözyumulabiliniyor.

Kurmeş derneği olarak hangi inaçtan olursa olsun her insanın kendi inancını serbest ve özgürce yaşayabileceği düşüncesinde hareketle bu katliamları kınıyor,faillerinin zaman aşımı gözetmeksizin tekrar yargılanarak cezalandırılmasını onları destekleyen ve koruyanların ortaya çıkarılıp yargının önüne çıkarılmasını istiyoruz. Alevi halkına karşı olan bu kin ve nefretin ortadan kaldırılmasının en önemli adımı olarak bu katliamların içyüzü ve suçlularının ortaya çıkarılak hesabının sorulmasından geçecektir. Demokratik bir ülkenin olmazsa olmaz koşullarından biride mağdur halkın mağduriyetinin giderilmesidir.

Madımak otelinde yanarak can veren ve hunharca katledilen 33 aydınımızı canlarımızı saygıyla anıyoruz. Birkez daha hatırlanması açısında Katledilen Canlarımızın listesinide verelim;

Muhlis Akarsu - 45 yaşında, sanatçı
Muhibe Akarsu - 45 yaşında, Muhlis Akarsu'nun eşi
Gülender Akça - 25 yaşında
Metin Altıok - 53 yaşında, şair, yazar, felsefeci
Mehmet Atay - 25 yaşında, gazeteci, fotoğraf sanatçısı
Sehergül Ateş - 30 yaşında
Behçet Sefa Aysan - 44 yaşında, şair
Erdal Ayrancı - 35 yaşında
Asım Bezirci - 66 yaşında araştırmacı, yazar
Belkıs Çakır - 18 yaşında
Serpil Canik - 19 yaşında
Muammer Çiçek - 26 yaşında, aktör
Nesimi Çimen - 62 yaşında, şair, sanatçı
Carina Cuanna Thuijs - 23 yaşında, Hollandalı gazeteci
Serkan Doğan - 19 yaşında
Hasret Gültekin - 22 yaşında şair, sanatçı
Murat Gündüz - 22 yaşında
Gülsüm Karababa -22 yaşında
Uğur Kaynar - 37 yaşında, şair
Emin Buğdaycı -18 yaşında şair.
Asaf Koçak - 35 yaşında, karikatürist
Koray Kaya - 12 yaşında
Menekşe Kaya - 15 yaşında
Handan Metin - 20 yaşında
Sait Metin - 23 yaşında
Huriye Özkan - 22 yaşında
Yeşim Özkan - 20 yaşında
Ahmet Özyurt - 21 yaşında
Nurcan Şahin - 18 yaşında
Özlem Şahin - 17 yaşında
Asuman Sivri - 16 yaşında
Yasemin Sivri - 19 yaşında
Edibe Sulari - 40 yaşında, sanatçı
İnci Türk - 22 yaşında
Kurmeş Derneği Genel Sekreteri A.Haydar Gürbüz