Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Tek istekleri ülkede barışın inşa edilmesi

Amed'in Lice ilçesine bağlı Hêzan 'Kayacık karakoluna ek binalar yapılmasını protesto etmek isteyen halkın üzerine ateş açan askerler bir kişinin ölmesine 10 kişinin yaralanmasına neden oldu. Açılan ateş sonucu Medeni Yıldırım adlı bir kürt vatandaşı hayatını kaybetti.

Tek istekleri ülkede barışın inşa edilmesi karakolların yapılmaması olan halka ateş açan güvenlik birimlerinin bu tarz müdahaleleriyle barışa ve birlikte yaşama umudunada kurşun sıkmış oldular. Gezi olayları ardında Dersim'de Gola Çeto hakkında mahkemenin aldığı yıkım kararı, sınırlarda karakolların yapımına hız verilmesi, Gezide halka karşı gaz kullanan zulüm eden çevik kuvvetlere ödül verilmesi, Başbakanın akil adamlarıyla yapmış olduğu toplantıda kullandığı üslup ve açılımlar konusunda herhangi bir çalışmanın olmadığını belirtmesi,özellikle barış sürecinin işlediği bu dönemde anadilde eğitim ve olması gereken benzeri düzenlemelerin olmaması, Alevi yurttaşları dışlayan hakaret eden hedef alan yaklaşımların olması ayrıca yapılması tasarlanan 3. köprüye tarihte bir Alevi düşmanı olarak bilinen Yavuz'un adının verilmesi, PKK gerillalarının büyük bölümü yapılan anlaşmalar sonucu mevzilerini terkedip gitmesine rahmen hükümet veya devlet tarafından işleyen barış süreciyle orantılı yasal anlamda herhangi bir adımın atılmamış olması, barış sürecine destek veren örgüt veya kuruluşlara yönelik operasyon ve tutuklamaların hergün biraz daha artması, bu ve bunlara benzer daha birçok söylem ve yaptırımıda gözönüne alırsak Türkiye halkının arzu ettiği barış ve huzur ortamının yerini önümüzdeki günlerde daha büyük olayların ve acıların yaşanacağı  kimsenin istemeyeceği çatışmalı bir ortamın alması olasılığı yüksektir.

Tüm bu konuşulanlar ve yaşananlar elbetteki bizleri umutsuz söylemlere yöneltiyor ama bunlara rahmen birlikte yaşamak istiyorsak halkları birbirine düşman etmeye çalışan inançlar üzerinde siyaset yaparak bölmeye çalışan bu faşist zihniyet anlayış ve uygulamalara karşı tek yürek olmalıyız. İçerde ve dışarda haksızlığa uğramış tüm dostlarımızın, yoldaşlarımızın ve canlarımızın yanında olmalıyız bu insani görevimizi asla biryerlerde bırakmamalıyız. Lice'de ve Gezi eylemlerinde yaşamını yitirenleri bir kez daha saygıyla anarken Lice halkına Türkiye'nin diğer bölgelerinde verilecek desteklerin bu süreç içerisinde çok önemli ve anlamlı olacağını barışı ve birlikte yaşamı arzu eden herkesin bu süreçte ülkede yapılan haksız uygulamalara karşı topyekün hareket ederek birliklerini pekiştirmeleri sürecin işleyişi açısından hayati önem taşımaktadır. Karakol değil Okulların,iş Atölyelerinin meslek yerlerinin inşasını ,savaş değil barışın inşasını ,düşmanlık değil dostluğun inşasını isteyen bu halkın taleplerine sahip çıkmak her insanın temel görevidir.

Kurmeş Der.Sekreteri A.Haydar Gürbüz