Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Kürt halkına statü-Ayfer Ber

Kürt halkına statü-Ayfer Ber

Kurdistan-statu-demirtas-300x166Bundan üç yıl önce Dersim davasını Lahey adalet divanına taşırken bize canla başla ev sahipliği yapan dr.Işık İşcanlıya teşekkür ederken “ATALARIMIZIN YAPAMADIĞINI” azda olsa telefi ettiğim için mutluyum demişti.Çok hoşuma gitmişti bu söz.Atalarımızın yapamadığı büyük yüklerin altında ezilmiş bir çağ.Hergün yaşamak zorunda bırakıldığımız katledilme,savaş,işkence,açlık,sefalet,göç,mültecilik,uyum sağlama,dil,kültür sorunu vs liste sonsuza dek uzamakta.Bütün bu listenin uzamasının birinci derece sorumlusu ülkesi,dili,kültürü,inancı yasaklanmış halkların başında olmasıyla devam ediyor.

Sanki sonsuz bir acı.

Heran sevdiğin bütün herşey elinden alınacak gibi bir duygu.
Bu duyguya sahip değil ülkesi olan insanlarda.Rahat yaşarlar onlar için en kötü şeyler başında işsizlik,parasızlık bile gelmiyor.Bütün herşeylere sahip olduklarında egoist vurdum duymaz milliyetçi insanlar olarak bayrak,vatan sevgisiyle yaşarlar.Birde bunlara uymak isteyen bizim kategoride insanlar eklenince dahada çoğalırlar.Geride kalanların alın yazısıymış gibi daha fazla kayıp vermesini beklerler.Belki utançtan olsa Kürt halkı iyice bir soykırım furyası yaşayınca ortaya çıkan çıkarcı parti ve kişileri görürüz.Sanki başında müdahale etseler destek sunsalar belkide onca katliam ve soykırımlar yaşanılmıyacak.

Bir ayı aşkındır Sur,Cizre,Silopi Kürdistanın birçok yerinde devlet etnik bir soykırım uyguladı ve halen devam ediyor.Korkunç görüntüler günlerce halk sokağa çıkma yasağıyla karşı karşıya.
Sokağa çıkan insanlar kurşunlanıyor katlediliyor.Cenazeler günlerdir sokaklarda.
Küçücük bebekler,hamile kadınlar,yaşlılar gençler sokak ortasında evinde,heryerde infaz ediliyor.Basında gördüğümüz kadarıyla taş üstünde taş bırakılmamış.

Biz aynı acıları yaşamış yurdun göçmenleri olarak evimizi yurdumuzu terk eden insanlar olarak yüreğimizi derin bir sessizlik sarıyor halkımızın çektiği bu zulüm karşısında.

Gözlerimiz her daim ağlamaklı oluyor.

Artık sokaklara çıkıp bağırmak yetmiyor  tüm bu yaşanılan vahşetin karşısında.
Daha fazla şeyler olmalı yer yerinde oynamalı bütün ülkeler bu vahşeti izlerken ambargo koymalı büyük insanlık suçu işleyen bir devlete cezalar verilmeliki bir daha başka halklar yaşamasın tüm bu acıları diye içim içimi yiyor.

Kobanide,Rojavada faşist barbar çetelere karşı savaşanlar buğün aynı İşid metodlarını uyguluyan Tc devletine karşı savaşan tek güç Kürt halkına bütün devletler çoktan statü tanımalıydılar

Kürt halkı artık kendi kendini yönetmek istemesi kadar doğal bir durum söz konusu olamaz..Öz yönetim bundan çok değerli bir kavram ve istem.Kürdistanda Türk devleti hiçbir yatırımı,fabrikası yok.Bolca asimilasyon okulları ve o korkunç kalekollarında halkı katletmek için özel yetiştirdiği komandoları var başka hiçbir şey.

Yani bir devletin ekonomisinde yararlanmayan vatandaşın devleti neden oluyor.Kaldıki var olan evini mahvetmiş,çocuklarını katletmişse o devlet neden orda yaşayan halkın devleti olsun.

Tamda burdan yola çıkarak Seyit Rızaların mirasına sahip çıkarak Kürtlerde Türkler kadar eşit halklara sahip,biz kendimizi hem yönetiriz demeleri tarihi bir misyon Kürt halkı açısından.

Savaş medyası en çok kazılan hendekler barikatlardan söz ederek herkesi terörüst ilan etmeleri hiçte beklenmedik bir şey değil.38 de Dersim halkına “eşkiyaları dize getirdik,medeniyet getirdik” diyen Kemalizmin buğünkü versiyonu Akp hükümeti.

Dersim 38 nedenleride aynı değilmiydi.Köprü inşa ettiler duble yollar vs Seyit Rıza yakalanırsa savaşa son vereceklerini ama asıl savaşın daha sonra yeryerinde bırakılmasın diye Dersim halkına yapılanlar buğünde Surda,Cizrede,Surda hendekler hedef gösterilerek,yarında başka metodlarla devam edecek taki Kürt halkı kendi statüsünü kazanana kadar.

İçinde geçtiğimiz süreçte gördükkü barış ve kardeşliğin adı halklara tanınan statüden başka bir şey olmadığını.Eşit haklara sahip olmayan halklar ne kardeşliğin nede barışın yolunu birlikte örerler.Böyle  sözde barış olursa Kürtler her zaman kurtarıcısı olacaklardan hep medet beklerler.Böyle olmamalı.Kürt halkının en temel haklarına dayanışacak güç Hdp sürecindede gördükkü devrimci, demokrat,ezilen ötekileşen başta Aleviler olmak üzere çevrelerdir.

Kürt siyasi hareketi,basını,hdp gibi kurumlar kendi çizgisinde sürekli ödün verirse kaybederler.Chp gibi küçük burjuva bir partide medet umanlar Hdp le bütünleştirenler Chp yi,liberalleri kurtarıcısı olarak görenler Kürt halkının statü,Öz yönetim gibi sağlam istemlerini kelepçe vuracaklarını düşünüyorum.

İçinde geçilen süreç tarihi bir fırsat halk ayağa kalkmış kendi kendini yönetmek istiyorsa bütün herkes katkı sunarak Öz yönetim modeline destek sunmalıdır.Bu tarihi bir fırsattır.Köşeye sıkışan Tc kendini şirin göstermek için Kürt halk önderi Sayın Öcalanı bu dönem tekrar görüşmeler başlıyacak sözüde artık anlamsız olduğunu düşünüyorum.Sayın Öcalan derhal özğürlüğüne kavuşmalıdır ama bunca 200 bin kişilik bir göçün yaşandığı süreçte, insanların katledildiği bir dönemde söyleyeceği sözüde başka olmalıdır.

Halkın insiyatifini kıracak artık hiçbir kimseyi tanımak dahi istemiyor insan onca acıdan sonra.Halk direniyor son sözü söyleyen hep direnenler olmuştur bizim coğrafyada.Bizede atalarımızın yükünü geleceğe bırakmamak için daha fazla destek sunmak düşüyor.Yazın Kürdistanda halkla sohbet ederken herkesin söylediği gerekirse hepimiz savaşırız gerçekten halk savaşıyor zalim barbar çetelere karşı.Kim onca acıları yaşasa aynı şeyi yapar.

Savaşmak artık meşrudur hak hukukun,adaletin olmadığı ülkede.İşid çeteleri Ezidi halkımıza yaptıklarını buğün Türk devleti yapıyor.Buna derhal son verilmelidir.Savaşında bir kanunu vardır.Beyaz bayraklı kadınlar yaralıları taşırken içimizdeki utanç hergeçen gün artıyor.Artık “Edi Bese “diyen halkımıza bütün bunları reva görenler umarım en acımasız şekilde Uluslar arası ceza mahkemelerinde yargılanacaklardır.İnsan hak ve özğürlüklerinin yolu savaşsız,sömürüsüz,eşit haklardan geçiyor.Kürt halkı elbet kazandı ve kazanacak.Çünkü ezilmenin ne demek olduğunu bildiği gibi onurunda ne demek olduğunu iyi biliyor.Gelecek kuşakların bu acıları yaşamaması için Kürt halkına statü......................................................................