Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Hani Hasankeyf turizme açılacaktı?

Yaşatma Girişimi, kaya düşmesi sonucu yerli ve yabancı turistlere kapatılan Hasankeyf Kalesi ve nehir kenarındaki çardaklarının turizm haftasında açılacağına dair verilen sözlerin tutulmadığını belirtti.

Bölgede yapılan baraj kapsamında 12 bin yıllık geçmişe sahip olan ve turizme kapatılan Hasankeyf, yaz aylarındaki yoğunluğa hâlâ kavuşmadı. Her yıl Hasankeyf’te görkemli bir şekilde kutlanan turizm haftasının bu yıl sadece kelek yarışı ile sınırlı kaldı. Kaya düşmesi sonucu yerli ve yabancı turistlere kapatılan Hasankeyf Kalesi ve nehir kenarındaki çardaklarının turizm haftasında açılacağına dair verilen sözlerin tutulmamasına çevreciler tepki gösterdi. Hasankeyf Yaşatma Girişimi tarafından yapılan yazılı açıklamada mevcut durumun Hasankeyf’i baraj nedeni ile gözden çıkarıldığının göstergesi olduğuna dikkat çekildi.

Açıklamada, “Yılda yaklaşık bir milyon yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Hasankeyf’te yanlış uygulamalar nedeni ile bu sayı gittikçe düştü. Hasankeyf halkının yanı sıra bölge ve ülke ekonomisini de ciddi manada etkileyen yasaklara bir an önce son verilsin” denildi.

Hasankeyf Kalesi ve nehir kenarındaki çardaklarının turizm haftasında açılacağına dair verilen sözlerin tutulmadığına dikkat çekilen açıklamada, “Hasankeyf halkının mağdur edildiğini tüm yetkililerde biliyor ve kabul ediyor ancak mağduriyetin giderilmesi içinde bir çaba sarf edilmiyor. Tehlike var bahanesi ile Hasankeyf’in turizme kapatılmasından bu güne kadar, riskleri ortadan kaldırma yönünde önemli bir çalışma yapılmadığı gibi bu sorunun nasıl aşılacağına dair bir projede mevcut değildir. Antik kentin tekrar ziyarete açılması için yapılan girişimler sonucu kale ve Dicle kenarının 15 Nisan’da kontrollü olarak açılacağı ileri sürülmüştü. Ancak hâlâ Hasankeyf turizme açılmadı” denildi.