Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

"Başağrısına bile antibiyotik kullanıyoruz"

Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO), aşırı ve/veya yanlış kullanımına bağlı antimikrobiyal ajanlara karşı gelişen bakteri direncinin enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde güçlükler yaratan antibiyotiklerin direncine karşı eş güdüm içerisinde çok disiplinli, küresel bir strateji geliştirilmesini önerdiği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Şüphesiz ki ölümcül sayılabilecek birçok hastalık, antibiyotikler sayesinde tedavi edilebilir ve yönetilebilir hale gelmiştir. Ancak antibiyotiklerin akılcı olmayan kullanımı antibiyotik direncinin gelişmesine yol açmaktadır. Akılcı ilaç kullanımında ilacın hekim tarafından verilmesi ve bir ilaç uzmanı olan eczacı danışmanlığında kullanılması çok önemlidir. Aksi takdirde antibiyotiklerin hatalı kullanımı bugün ve gelecekte başka hastalıklara ve binlerce insanın ölümüne davetiye çıkartacaktır. Antibiyotik direnci nedeniyle bakteriyel enfeksiyonların önlenmesi ya da etkin bir şekilde tedavisi mümkün olmadığında majör cerrahi, organ nakli, diyaliz, kanser, tüberküloz, gibi hastalıklarda modern tıbbın elde ettiği başarılarda önemli gerilemeler meydana gelecektir."

"Başağrısına bile antibiyotik kullanıyoruz"

İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Semih Güngör, bianet'e yaptığı açıklamada Türkiye'de halkın yaygın antibiyotik kullanma alışkanlığı olduğunu, insanların tedavilerini önce kendi yöntemleri ile gerçekleştirmeyi huy edindiklerini söylüyor. İnsanların en basit hastalıkta, hatta başağrısında bile antibiyotiklere sarıldığını söyleyen Güngör, sözlerine şöyle devam ediyor:

* Türkiye'de sağlık sisteminde yaşanan aksaklıklar nedeniyle doktorlar da yoğunluktan, eskisine oranla çok daha fazla antibiyotik reçetesi yazıyor.

* İnsanlar hastalandıkları zaman doktora gidip, hastanelerde zaman kaybetmek istemedikleri için kendi tedavilerini kendileri uygulama yöntemini seçiyor. Kısa yoldan iyileşebilmek için de genellikle antibiyotikleri tercih ediyorlar.

* Virütik hastalıklarda, hastaya gribal enfeksiyon ilaçları ve vitamin vermek gerekir. Ancak bu yolla tedavi biraz daha uzun sürdüğü için hastalar inatla antibiyotik kullanmak ister. Anneler çocuklarının daha çabuk iyileşmesi için, bizim uyarılarımıza rağmen antibiyotik tedavisinde ısrar ediyor.

* Antibiyotik kullanan insanların pek çoğu da bu ilaçları usulüne uygun şekilde kullanmıyor. Genellikle ikinci gün iyileştiklerini zannederek, ilacı kesiyorlar. Oysa antibiyotik kullanılmaya başlandığında, doktorun söylediği şekilde kullanılmalı ve kutunun tamamı bitirilmeli.

"Antibiyotikler zararlı mikropların yanında yararlıları da öldürüyor"

* Antibiyotiğin yanlış kullanımı, vücudun bu ilaçlara karşı bağışıklığının artmasına yol açar. Bu da, vücudun bu ilaçlara gerçekten ihtiyaç duyduğu zamanlarda, ilacın işe yaramamasını beraberinde getirir.

* İlacın işe yaramadığını gören hasta, bu sefer daha geniş spektrumlu antibiyotikleri kullanma yolunu seçer. Bu da hastanın daha fazla yan etkiye maruz kalmasının yolunu açar.

* Antibiyotikler son derece güçlü ilaçlar oldukları için, vücudumuzdaki zararlı mikropları öldürürken faydalı mikropları da öldürür. Bu da vücudun bağışıklı sistemini olumsuz yönde etkiler. Yani o an antibiyotikle iyileştiğinizi düşünürken uzun vadede vücudunuza ciddi anlamda zarar veriyorsunuz. (EKN)