Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Ölücanlar’ Wiesbaden’de gösterildi

Katliamın mağdurlarından olan yönetmen Murat Özçelik’in ‘Ölücanlar’ belgeseli, Wiesbaden kentindeki Georg-Buch-Haus salonunda gösterildi. Etkinlik, Kürmeş Derneği, Wiesbaden Türkiyeli İşçiler Derneği, Wiesbaden Halkevi İMECE, Munzurspor ve Wiesbaden Yabancılar Meclisi tarafından organize edildi. Belgeseli, Türkiye cezaevlerinde işkence gören mağdurların aileleriyle birlikte çok sayıda kişi izledi. 

Belgesel gösterimi öncesi ‘Barış & Yusuf’ sahne alarak, bağlama eşliğinde devrim şarkılarını seslendirdiler. Ardından belgesel gösterimine geçildi. Belgeselin başlangıcında ard arda sıralanmış panzerler, cezaevine doğru yaklaşıyor. Öte yandan üzerinde şalvar, başında yazması olan ve yüzü hayatın acılarını yansıtan yaşlı bir ana, duvar yıkıntıları arasında bir şeyler arıyor. Ulucanlar Cezaevi yıkıntıları arasında dolaşan yaşlı ananın çaresizliği karşısında yarı yıkılmış cezaevi duvarlarının mutluluğu sembolize eden pembe rengine boyanması dikkat çekiyor. Anneler ağlıyor, babalar ise gözleri boşlukta sessizce yutkunuyorlar. Ardından katliam anlarına geliyor sıra. Kimi engelli olana katliam mağdurları, yaşadıklarını anlatıyor... 

Yaşamını yitiren 10 siyasi tutsak... 

Belgeselin son bölümü ise yaşamını yitirenlerin bedenlerine odaklanıyor. Bedenlerde kalas darbelerinden oluşan morluklar, yüzlerde işkence izleri ile yanmış bedenler dikkat çekiyor. Tüm bu vahşet görüntüleri, izleyicilerin salondan gözyaşları içinde ayrılmalarına neden oluyor. 

Kürtçe ve Türkçe konuşmaların yanı sıra İngilizce altyazı ile sunulan Ölücanlar belgeseli, oğlunun akibetini öğrenmek için günlerce cezaevi kapılarında sabahlayan yönetmen Murat Özçelik’in annesine ve katliamda yaşamını yitiren 10 siyasi tutsağa adanmış. Belgeselin girişinde Murat Özçelik’in, ‘’Beni karanlıkta yanlız bırakmayan anneme...’’ cümlesi dikkat çekiyor. 

Belgeselin yönetmeni Murat Özçelik de, bu katliamın mağdurları arasında. 10 kişinin hayatını kaybettiği katliam esnasında ağır yaralanan ve ölü diye morga atılan Murat Özçelik, direnişi sonucu hayatta kalmayı başarır. Ağır cezaevi şartlarında üniversite sınavlarını kazanan Özçelik, 2005 yılında tahliye olduktan sonra Marmara Üniversitesi’nde film ve yönetmenlik bölümünde okumaya başlar.

RIZA AYDOĞDU/WIESBADEN