Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

"Dersim’in Kayıp Kızları” Bulundu...

 

Yönetmen Nezahat Gündoğan’ın, Adıyaman, Tunceli (Dersim) Bursa ve İstanbul’da çektiği “İki Tutam Saç- Dersim’in Kayıp Kızları” adlı belgesel filmin gösterimi 24 Nisan Cumartesi Günü, Saat 19.00’da Dolapdere Kampüsü BS 1’de yapılacaktır.

 

1937-38 Dersim harekatıyla birlikte ailelerinden alınarak rütbeli askerlere verilen kızlar, yıllar sonra bir belgesel film  aracılığıyla aileleriyle buluştu. Nezahat ve Kazım Gündoğan’ın üç yıl boyunca yürüttüğü çalışmalar sonucunda bugün 80’li yaşlarını süren Huriye ve Fatma Hanımlar’ın askerler tarafından alınışları,  travmaları, suskunlukları ve ailelerine kavuşma sürecini anlatan belgeselde, halen köklerini arayan başka kızlar ve kızlarını arayan başka ailelerin duyguları da perdeye yansıyor...

 

Filmde evlatlık verilen kızlarla yapılan röportajların yanı sıra, şimdiye kadar gün yüzüne çıkmayan  pek çok gerçek, belge ve fotoğraf da yer alıyor. Müziklerini Mikail Aslan’ın yaptığı, metinlerini Sema Kaygusuz’un yazdığı  belgeselde seslendirmeyi oyuncu Jülide Kural yaparken, Şevval Sam da kendi bestesiyle yer alıyor.

 

Istanbul Bilgi Üniversitesi Kültür Düşünce Topluluğu Kulübü olarak “Dersim’in Kayıp Kızları” Belgeselinin Gösteriminde ve Söyleşisinde Sizleri de aramızda görmekten mutluluk duyarız.

 

Mahmut Sansarkan

Bilgi Kültür Düşünce Topluluğu Kulübü Adına