Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

2.Kurmeş Gençlik Buluşması Başarıyla Gerçekleşti

18-20 mayıs tarihleri arasında Almanya'nın Heilbronn kentinde Kurmeş Gençliği ve Derneği tarafından organize edilen "2.Kurmeş Gençliği Buluşması" amaçlarına uygun bir şekilde başarıyla gerçekleşti.


Gençlik buluşması bu sene Güney Almanya bölgesindeki Heilbronn kentinde bir gençlik evinde gerçekleşti. 50 nin üzerinde gencin katıldığı ve bir çok ziyaretçinin geldiği kamp  çeşitli etkinlik ve panellerle 2 gün sürdü. Spor alanında Futbol,Masa Tenisi, müzikli eğlenceler, şehir gezileri ayrıca podyum tartışmaları, kendi aralarında kamp değerlendirmeleri ile dolu dolu bir hafta sonu geçirildi.
 
18 Mayıs günü sabahın erken saatlerinde kamp için yola düşen gençlerimiz saat 11 gibi kamp yapacakları hotelde hazır bulunmuşlardı,buda gençlerimizin bu kampa verdikleri önem ve taşıdıkları sorumluluk anlayışlarının ne kadar üst seviyede olduklarının bir anlamda kanıtıydı. Otele yerleşme ve öğle yemeginden sonra kamp proğramı çerçevesinde çalışmalarına başlayan gençlerimize dernek yönetim kurulunda başkan Mehmet Yılmaz, Genel Sekreter A.Haydar Gürbüz, Sayman Polat Durmuş ve YK üyeleri Sevinç Gürbüz ile Hasan Banguş'ta hazır bulundular.

Kamp proğramının tamamını gençlerimiz kendileri hazırlamış olup uyguladılar.Kampın ilk günü öğlen yemeğinden sonraki serbest çalışmaları ardında akşam yemeğinde toplanan gençlerimiz ardından saat 19.00 da „derneğimizin gençlerden beklentileri“ konulu panel yapıldı. Panelde ilk konuşmayı genç yönetim kurulu üyemiz Murat Baysan almanca yaptı. Kısa bir selamlamanın ardında bu kampa, geçen sene yapılan kampa nazaran katılımın daha az olduğunu belirtti,katılan gençler kendilerini birer birer tanıttıktan sonra Aziz İltimür kampın genel gidişatı ve çalışma planları üzerinde durdu. Katılımın beklentileri altında olduğunu belirten Aziz dernek yönetim kuruluna gençlerimiz için yaptıkları katkı ve dayanışmadan ötürüde teşekkür etti.

Derneğimizin gençlerden beklentileri üzerine bir konuşmada dernek başkanımız sayın Mehmet Yılmaz ve bir önceki dönem dernek başkanımız Ayfer Ber yaptılar.Derneğimizin gençlere verdiği önemi belirten konuşmalar yapılarak bu çalışmaların dahada ileriye taşınması gerektiği ailelerin kendi çocukları üzerine biraz daha eğilmeleri ailelerin bu kampların kültürümüz, geleneğimiz ve dernek çalışmalarımız açısındaki önemini kavrayarak bilerek hareket etmelerini ileriki çalışmalara mutlaka katılmayan gelmeyen gençlerimizinde katılımını sağlamalarının gerekli olduğunu hatta aileler üzerinde kendi değerlerimiz açısında zaruri olduğu vurgulandı. 40 gencimizin hazır bulunduğu  kampta katılımın çok iyi olduğu ve yararlı geçtiği konusunda panele katılan herkes hemfikirdi.Önemli olan kampın yararlı ve faydalı olmasıydı. Daha sonra sırasıyla YK üyesi Polat Durmuş ve Sekreter A.Haydar Gürbüz’de derneğimizin gençlere verdiği önem üzerine düşüncelerini belirten kısa birer konuşma yaptılar. Seminerin ardında gençlerimiz davul-klarnet eşliğinde halaylar çekip eğlendiler.
Kampımızın ikinci günü sabah kahvaltısıyla başladı, gençlerimizin yüzlerindeki mutluluk pırıltıları haliyle kampta bulunan dernek yöneticilerinide memnun ediyordu. Henüz 14-15 yaşlarında olan gençlerimizde bu kampa katılmışlardı Şilan, Dicle ve diğerleri. Kendi aralarındaki oturumlarda bu gençlerimizin düşüncelerini belirtmesi ve tarışmalara katılması kendi haklarını aramaları gelecek açısında derneğimiz adına sevindirici bir gelişmeydi. 

Gençlerimizin kendi yeteneklerini müzik alanında ortaya koyması ve özellikle kürtçe konuşmamalarına rahmen söyledikleri şarkıların tamamının kürtçe olması kendi kültürlerine ne kadar aşık bir toplum olduklarınında açık kanıtı olarak karşımıza çıkıyordu. Murat, Şİlan Rozerin,Diyar söyledikleri kürtçe kılamlarla sanatçılara taş çıkaracak kadar iyiydiler. Bağlamasıyla Baha kısacası bu kampın en belirgin özelliklerinden biride gençlerimizin hiç çekinmeden kendilerini ifade etmeleri ve yeteneklerini ortaya koymalarıydı. Derneğimiz ve geleceği açısından çok önemli bir etkinlik olarak Kurmeş tarihine geçtiğine inanıyoruz. Akşam „Dersim ve Kürt Kimliğimiz“ adlı panelin gençlerimiz tarafından sunulması ve düşünülmeside onların kendi toplumsal kültülerine ne kadar önem verdiklerini ve tanımak istediklerinin açık bir ifadesiydi.Onur Banguş sunum yaparken Dersim değerleri ve Kürt kimliği yanısıra inanç merkezlerine de vurgu yaparak Dersimin çok dilli ve renkli bir coğrafya olduğu gerçeğini anlatıyordu. Seminerde derneğimiz adına birer konuşmada dernek başkanımız  Mehmet Yılmaz ve  sekreter A.H.Gürbüz yaptılar. İkinci bölümde ise gençlerimizin güzel bir sürprizi ile karşılaştık.Kendi aralarında yaptıkları ve o gün ilk defa bu tür etkinliklerde uyguladıkları podyum tartışması ilgi çekiciydi. Konu olarak çeşitli ülkelerdeki kadınların  yaşadıkları uygulamaları haksızlıkları ve erkeklerin bu konudaki  düşünceleri yaklaşımları seçilmişti. Kadın haklarının korunması noktasında da Şilan Banguş bu podyumda görev almıştı. Tartışmalar çok ilgi çekici ve canlı tartışmalara neden olmuştu. Murat Baysan’ın hazırlayıp sunduğu podyum tartışmasının gelecek etkinliklerinde bir parçası olacağını şimdiden belirtebiliriz.

Gençlerimizin bu buluşması geçen sene olduğu gibi bu senede amacına uygun ve başarılı geçmiştir.Bu anlamda bu etkiniğe emeği geçen ve katılan sponsor olarak destek sunan tüm gençlere işverenlere ve köylülerimize canı gönülden teşekkür ediyoruz. Bu arada 18 mayıs olması açısında devrimci lider İbrahim kaypakkaya şahsında tüm devrimcilerde saygıyla anıldı.

Son olarak gençlerimiz gelecek dönem çalışmaları içinde kendi aralarında bir komite oluşturdular buna göe komiteye katılan gençlerimiz; Ayla Ber,Dijle Aslaner,Cem Yılmaz,Çağlar Düzyar,Murat Baysan ve Aziz Aslaner