Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

"Bin kadın bir semah, bir Sakine bin kadın"

 Dersim'de binlerce kadın, "Bin kadın bir semah, bir Sakine bin kadın" şiarıyla gerçekleştirilen "özgürlük semahı" etkinliği öncesinde PKK'nin öncü kadrolarından Sakine Cansız'ın mezarına yürüdü. DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk, sistemin Dersim Aleviliği üzerindeki asimilasyonist politikalarının devam ettiğini ifade ederek, "Dersim halkı, Aleviliğinden, Kürtlüğünden koparılmaya çalışılıyor. Ancak, Dersim sahipsiz değildir. Sakine'nin arkadaşları olarak, Dersim'e yönelik yapılan bu planları, Sakine yoldaşın mücadelesi ışığında boşa çıkaracağız" dedi.


Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) öncülüğünde "Bin kadın bir Semah, bir Sakine bin kadın" şiarıyla Dersim'de biraraya gelen kadınlar, semah etkinliği öncesi Sanat Sokağı'nda biraraya gelerek Paris'te katledilen Kürt kadın siyasetçi Sakine Cansız'ın mezarına yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşe, aralarında BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, BDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, Demokratik Toplum Kongresi Eş Başkanı Aysel Tuğluk, DÖHK aktivistleri, KESK Kadın Platformu üyelerinin de aralarında bulunduğu binlerce kadın katıldı. "Mücadeleniz yolumuzu aydınlatacaktır, bu katliamı unutmadık unutturmayacağız" ve "Sakinelerin yolunda Zilanlaşmak" pankartlarını açıldığı yürüyüşte, PKK Lideri Abdullah Öcalan ve Paris'te katledilen Kürt kadın siyasetçiler Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'in fotoğrafları taşındı. Sık sık," Sehid namirin", "Biji Serok Apo", "Sakine yoldaş ölümsüzdür" sloganları atıldığı yürüyüşte, kadınların giydiği yöresel kıyafetler dikkat çekerken, ellerinde karanfillerle Cansız'ın mezarına yürüyen kadınlar, burada mumlar yakarak, ellerindeki karanfilleri Cansız'ın mezarına bıraktı.

'Özgürlük semahı'

Kadınlar, buradaki ziyaretin ardından semah etkinliğine katılmak üzere Jara Gola Çeto'ya geçti. Etkinliğe, Sakine Cansız'ın anne ve babası, binlerce kadının yanı sıra BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, BDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk, BDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt, BDP Dersim Belediye Başkanı Edibe Şahin, DÖKH bileşenleri, KESK Kadın Platformu üyeleri, Zürih Barış Anneleri İnisiyatifi üyeleri katıldı. Etkinliğin yapıldığı Jara Gola Çeto alanına, Paris'e katledilen üç Kürt kadın siyasetçi Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'in posterleri asılırken, "özgürlük semahı" için oluşturulan alanın etrafı kırmızı karanfillerle çevrildi. Etkinliğin yapıldığı alanın karşısında bulunan tepelere ise üç Kürt kadın siyasetçinin fotoğraflarının olduğu, "Suyu suya köprü eyleyenler" yazılı pankart asıldı. Etkinliğe, özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşuyla başlandı. Saygı duruşunun ardından, BDP Dersim Belediye Başkanı Edibe Şahin alanda bulunanları Kürtçe'nin Dimili lehçesiyle selamlamasıyla etkinlik başladı. Edibe Şahin'in ardından konuşan DTK Eş Genel Başkanı Aysel Tuğluk, konuşmasına Paris'te katledilen üç Kürt kadın siyasetçiyi anarak başladı. Kürt halkının Paris katliamının açığa çıkarılmasını istediğini belirten Tuğluk, katliamın gerçek failleri ortaya çıkarılıp yargılanana kadar mücadeleye devam edeceklerini vurguladı. Katliamın faillerinin açığa çıkarılmasının Fransız devletinin sorumluluğu olduğunu ifade eden Tuğluk, "Eğer suçluları açığa çıkarmazsanız, siz de zan altında kalırsınız ve suça ortak olursunuz" dedi.

'Sakine kadın özgürlük mücadelesinin mihveri olmuştur'

Paris katliamının sıradan bir katliamın olmadığının altını çizen Tuğluk, şunları söyledi: "Paris'teki üç Kürt kadın siyasetçi sıradan hedef seçilmemiştir. Bu katliam büyük bir planın parçası olarak hayata geçirilmiştir. Katliam, üç Kürt kadın siyasetçi şahsında Kürt halkına yönelik gerçekleştirilmiştir. Kurtuluşu kadının özgürlüğünden geçtiğini gören ve bunun için mücadele eden Sayın Öcalan'ın yoldaşı Sakine, kadın özgürlük mücadelesinin mihveri olmuştur. Bu nedenle egemenler, Kürt kadınının kurtuluş mücadelesine kurşun sıkmıştır." 

'Sakine'nin katledilmesi ikinci Dersim katliamıdır'

Sakine Cansız'ın, devrimci, Kürt, kadın ve Alevi kimliğinden ötürü sistem tarafından hedef seçildiğini söyleyen Tuğluk, "Sakine, Seyit Rıza'nın, Zarife'nin intikamını alan bir evlattı. Sakine, Dersim halkına yönelik gerçekleştirilmek istenen asimilasyon politikalarını boşa çıkarmıştır" dedi. "Sakine'nin katledilmesi ikinci Dersim katliamıdır" diyen Tuğluk, "Sakine bu kimlikleri taşıdığı için katledildi. Dersim'in sömürgeleştirilmesine boyun eğmedi. Bizler de sömürgecilere direnmeyi Sakineler'den öğrendik. Bugün Kürt kadınları bu özgürlük yürüyüşünü başlatmışsa, bunun nedeni Sakine'nin duruşudur. Sakine direnişin abidesidir."

'Dersim üzerindeki politikaları boşa çıkaracağız'

Sitemin Dersim Aleviliği üzerindeki asimilasyonist politikalarının devam ettiğini ifade eden Tuğluk, Dersim'in kimliğine dönük bu politikaları, Sakine Cansız'ın mücadele ışığında boşa çıkaracaklarını vurgulayarak, "Dersim, dilinden, kültüründen, inancından koparılmaya çalışıyor. Dersim halkı, Aleviliğinden, Kürtlüğünden koparılmaya çalışılıyor. Ancak, Dersim sahipsiz değildir. Sakine'nin arkadaşları olarak, Dersim'e yönelik yapılan bu planları, Sakine yoldaşın mücadelesi ışığında boşa çıkaracağız" dedi.

Tuğluk'un konuşması sırasında, "Biji Serok Apo", "Biji berxwedana YPG' ve "Jin jiyan azadi" sloganları atıldı.ANF