Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

BDP Dersim İl Örgütü’nden Şerafettin Halis açıklaması

BDP Dersim İl Örgütü, BDP eski Dersim İl Eş Başkanı Şerafettin Halis'in partinin merkezi ittifak politikasıyla bağdaşmayan bir tutum içerisine girmesi ve il başkanlığı yetkisini il örgütü ve genel merkezinin bilgisi dışında kullanarak daimi encümen seçiminde AKP ile ittifak geliştirme çabası içerisine girdiği tespit edildiği için görevden alındığını kaydetti.


BDP Dersim İl Örgütü, dün il binasında gerçekleştirdiği olağan aylık toplantısına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Toplantıya MYK üyeleri, Dersim Belediye Başkanı Edibe Şahin, il ve ilçe yöneticileri, belediye ve il genel meclis üyeleri katıldı. 22 Nisan tarihinde gerçekleşen BDP MYK toplantısında alınan kararların değerlendirildiği toplantının ardından yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, BDP Dersim İl Başkanı Şerafettin Halis'in 1 Nisan günü MYK tarafından görevinin dondurulduğu belirtilerek, 2 Nisan'da BDP Genel Merkezi'ne istifa dilekçesinin sunulduğu kaydedildi. "Dersim İl Genel Meclisi'nin 1 Nisan günü gerçekleştirdiği toplantıda bir yıl görev yapacak daimi encümen seçimine ilişkin Sn. Şerafettin Halis'in partimizin merkezi ittifak politikasıyla bağdaşmayan bir tutum içerisine girmesi ve il başkanlığı yetkisini il örgütümüz ve genel merkezimiz bilgisi dışında kullanarak daimi encümen seçiminde AKP ile ittifak geliştirme çabası içersine girdiği tespit edilmiştir. Söz konusu tarihte il başkanlığı görevini yürüten Sn. Şerafettin Halis'in yukarda belirtilen pratikleri ve partimizin merkezi politikalarına aykırı tutumu ve disiplinsiz davranışları nedeniyle durumu partimizin MYK toplantısında değerlendirilerek Sn. Halis'in Dersim İl Başkanlığı görevinden alınmasına ve istifasının belirttiğimiz çerçevede kabul edilmesine karar verilmiştir" denildi. 

Açıklamada 1 Nisan günü yapılan Dersim İl Genel Meclisi Daimi Encümenliği'ne seçilen 2 BDP'li üyenin görevden çekilmek için resmi başvuruda bulanacakları belirtilerek, şöyle devam edildi: "Toplantımızda ayrıca alınan bu karar üzerine Dersim İl Genel Daimi Encümen üyeliğine seçilen il genel meclisi üyesi 2 arkadaşımız öz eleştiri vererek daimi meclis üyeliği görevlerinden çekilme kararı aldıklarını il örgütümüze bildirmişlerdir. Arkadaşlarımız en kısa zamanda seçildikleri daimi meclis üyeliği görevlerinden çekilmek için resmi başvuruda bulunacaklardır." AKP ile herhangi bir ittifakın söz konusu olunamayacağı belirtilen açıklamada, "Ayrıca Dersim İl Genel Meclisi Daimi Encümenlik seçimlerinde AKP ile herhangi bir ittifak geliştirmemiz, işbirliğine gitmemiz söz konusu olmamıştır. Bu çerçevede AKP yetkilileriyle doğrudan ya da dolaylı hiçbir görüşmemiz gerçekleşmemiştir. Yukarıda belirtildiği çerçevede il genel meclisi üyesi arkadaşlarımız o tarihte il başkanlığı görevini yürüten Sn. Halis'in etkisinde kalmak suretiyle bireysel bir eksikliğe düşmüşlerdir" ifadesine yer verildi. 

Halis'in istifasının süreçle hiçbir ilgisinin bulunmadığı belirtilen açıklamada, kimi basın kuruluşlarında yansıtıldığı gibi bu istifanın süreçle alakalı olmadığı gibi partinin hiçbir kademesinde de tartışılmadığı aktarıldı. Açıklamada "Partimizin merkezi ittifak politikaları bilinmekte ve bugüne kadar AKP'ye karşı yürüttüğümüz radikal muhalefet kamuoyu tarafından bilinmektedir. Dolayısıyla AKP ile hiçbir ittifak ve işbirliğine girme durumumuz söz konusu olmamıştır. Bu çerçevede hareket eden Sn. Halis'in tutumu partimizce mahkum edilmiştir. Dün il ve ilçe örgütlerimizin katılımı ile gerçekleştirilen bu toplantıda demokratik kurtuluş ve özgür yaşam hamlesi sürecinin en etkin şekilde pratikleştirilmesinin yürütücü gücü olacağımız coşkulu bir kararlılıkla bir kez daha vurgulanmıştır" denildi.