Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Vicdan nöbeti başladı

Aileler, hayatlarını kaybedenlerin kaza sonucu değil ihmal ve sorumsuzluk sonucu yaşamını yitirdiğini belirtti.

İş kazalarında yaşamlarını yitirenlerin aileleri Galatasaray Meydanı'nda "vicdan nöbeti" tuttu. Onlarca kişinin katıldığı nöbette, "İşçiler ölüyor vicdanımız nöbette", "İş kazası değil, bu bir cinayet", "Biz bu ihmali de iş cinayetini de gördük. Tarih işçiler için acı tarafıyla tekrar ediyor" pankartı ve "Adalet istiyoruz", "Sorumlular yargılansın", "HES öldürür", "HES-iniz batsın" dövizleri açtı. Aileler, yaşamını yitirenlerin fotoğraflarını da önlerine serdi. Aileler adına Van depreminde yaşamını yitiren gazeteci Cem Emir'in kardeşi Tuncel Emir açıklama yaptı. Emir, "İş kazası değil cinayettir. Yasal mevzuat hükümleri ortada olmasına rağmen, işverenlerin, belediyelerin, çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığının ve diğer kamu kurum ve kişilerin almaları gereken önlemleri almadığı, ilgili kamu kurumları yapmaları gereken denetimleri yapmadığı için bu acı tabloları yaşamaktayız. Biz aileler olarak diyoruz ki; her iş kazası aslında kaza değildir. Bile bile gelen bir sonuçtur. O nedenledir ki; akıl dünyamızda da adı cinayettir. Her gün ülkemizde 5-8 arasında işçi çalışırken, ekmeğini kazanmaya çalışırken hayatını kaybetmesine alışamayız" dedi.

'DHA'nın da sorumsuzluğu var'

Emir'in açıklamasının ardından nöbete katılan aileler, duygu ve düşüncelerini anlattı. Cem Emir'in kız kardeşi Sinem Emir, Bayram Oteli davasında sorumluların peşini bırakmayacaklarını ve 30 hukukçunun bu davayı takip ettiğini belirtti. Doğan Haber Ajansı'nın da sorumsuzluğu olduğunu belirten Emir, "Diyarbakır'da adliye muhabiri iken Van'da olan depreme gönderiyorlar. Oraya gittiğinde ya dışarıda veya arabada kalacak soğuktan donacaktı ya da o otelde kalacaktı. Doğan Haber Ajansı (DHA) personelini kaderine terk etti. Diğer ajanslar kendi personeline çadır ve konteyner olanağı sunarken, DHA bile bile Bayram Otel'e gönderdi. Gazeteci afet bölgesine gider veya savaş bölgelerine giderse onların güvenliği, barınma ihtiyacı ajansın sorumluluğundadır. Onlar oraya haber için gittiler, görev için gittiler; ama sanki başka bir şey için gitmişler gibi göstererek DHA iş kazası olarak bile görmüyor" dedi.

Aileler, her hafta Pazar günü saat 13.00'da Galatasaray Meydanı'nda bir saatlik nöbet tutacaklarını belirterek, "vicdan nöbetini" sonlandırdı.