Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Konferansta ortak model arayışı

2. Ulusal Kürt Kadın Konferansı’n son gününde örgütlenme modelleri tartışıldı. Yürütülen tartışmalarda, konferansın ötesinde kalıcı örgütlenme mekanizmalarının oluşturulması istendi. 
Güney Kürdistan’ın Hewlêr kentinde gerçekleştirilen 2. Ulusal Kürt Kadın Konferansı dün sona erdi. Konferansın son gününde tartışmalar, ortak örgütlenme modellerine odaklandı. Irak Parlamentosu Üyesi Nermin Osman, PDK Parti Meclisi Üyesi Şirin Ahmedi ve BDP Amed Milletvekili Leyla Zana’nın yaptığı sunum ardından delegeler konuyla ilgili görüşlerini paylaştı.
Leyla Zana, Kürt kadınları olarak örgütlenme ve kurumlaşmaları ile geleceğe iyi bir miras bırakmak istediklerini belirterek, “bunu mücadelemiz, emeğimiz, irademiz ve birliğimizle yaratabiliriz. Bir kadın merkezi buna hizmet edebilir” dedi. 

Tartışmalar süreklileştirilsin önerisi
KJB Koordinasyonu Üyesi Zaxo Zagros ise, konferansın bir kadın meclisini hedeflemesi gerektiğini belirtti. Bunun için bir komite kurulmasını öneren Zagros, şunları söyledi: “Bu, kadın parlamentosu biçiminde örgütlenebilir. Gelecek konferansta komite çalışmaları ardından bu değerlendirilebilir. Farklı konularda çalıştaylar düzenlenebilir. Kürdistan’ın dört parçasında ekonomik, siyasi ve toplumsal konularda bu çalıştaylar değerlendirilebilir. Özgürlüğün ufku yok ve daha geniş düşünmemiz gerekiyor.”
PÇDK Eşbaşkanı Necibe Ömer de meclisin geniş tutulmasını ve bu meclise bağlı komitelerin oluşturulmasını önerirken, Tanya Gilî adlı delege, oluşturulacak kadın meclisinde her parçadan temsilin olmasını istedi. Gilî, cezaevinde bulunan kadın siyasetciler ve idam tehdidi altında olan Kürt kadınları için de konferansın karara ulaşmasını önerdi. Nisêbîn Belediye Başkanı Ayşe Gökkan ise konferansın ardından da gruplar ve komisyonlar olarak farklı zamanlarda biraraya gelinmesinin önemine dikkat çekti. 

‘Kadın meclisi oluşturulmalı’

Konuyla ilgili tartışmaya katılan Dr. Rabia Abbas da Siyasi İslam konusunda kadınların bilinçlendirilmesini istedi. Kürdistan’dan koparılmak istenen Kirkûk, Xaneqîn ve Şengal’e kadınlar olarak sahip çıkılmasını istedi. KJB delegesi Bese Şîmal de kurulacak bir kadın merkezinin şiddete uğrayan, zulüm altında olan kadınları birinci derecede gözetmesi gerektiğine işaret etti ve şöyle konuştu: 
“Bu kadınların yaşayacağı ve kendini eğiteceği alanlar oluşturulmalı. Öncelikli olarak bunu esas almalıyız. Kürt kadınlarına göre bu gerçekliği göz önünde bulundurarak daha gerçekçi davranmalı ve Kürt kadınına toplumsal ve  eğitimsel sistemi de esas almalıyız. Elit bir proje gerçekliğimize cevap veremez. Kadın şehri oluşturulmalı ama bunun stratejisi ve katacakları üzerinde daha derinlikli  düşünmeliyiz. Merkezden önce kadın meclisinin oluşturulması önemli. Tercihimiz meclis örgütlendirilmesinden yana olmalı.”
Haberimizin yayına hazırlandığı sırada ortak kararlara dönük tartışmalar devam ediyordu. Akşam saatlerinde ise sonuç bildirgesinin açıklanması bekleniyordu. 

KJB’den 8 maddelik öneriler
2. Ulusal Kürt Kadın Konferansı’na kendi delegeleri ile katılan en büyük Kürt kadın örgütlenmesi olan Koma Jinên Bilind (KJB), önerilerini 8 madde halinde konferans bileşimine sundu. KJB Koordinasyonu Üyesi Zaxo Zagros tarafından sunulan öneriler şöyle:
* Başta kadın örgütleri olmak üzere Kürdistan’ın her parçasında ortak mücadele perspektifiyle hareket edilmeli, diyalog ve işbirliği geliştirilmeli. Ortak organizasyon ve insiyatifler oluşturularak güçlü somut sonuçlar alınmalı. 
* Tüm parçalarda genel örgütlenmenin yanısıra özgün kadın örgütlenmesi geliştirilmeli. 
* Kadın özgürlük mücadelesinde Arap, Fars, Türkmen, Ermeni, Asuri kadınlarla ortak çalışma ve diyalog geliştirilmesi esas alınmalı. Kadın dayanışması ve birliği partilerin siyasi, dini ve bireysel çıkarlarına kurban edilmemeli.
* Yoksulluğa karşı kadın kooperatifleri geliştirilmeli.
* Tecavüz kültürü ve erkek egemenlikli sisteme karşı kadın merkezleri oluşturulmalı.
* Kadınların ortak talepleri için mücadele etmek toplumsal gelişim için olmazsa olmaz görülmeli. 
* Kadın intiharları, cinayetleri, kadın sünneti vb. konularda ortak araştırma komisyonları oluşturulmalı. 
* Her türlü şiddete karşı öz savunma örgütleri oluşturulmalı. 


DENGÎR GÜNEŞ/HEWLÊR