Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Kadın Cinayetlerine Son

 Her gün ortalama 5 kadın öldürülüyor. Kadınlar boşanmak istedikleri için, aşık oldukları için, güzel koktukları için ve daha pek çok bahaneyle en yakınlarındaki erkekler tarafından öldürülüyor. Evde, sokakta, iş yerinde erkeklerle bir arada oldukları her yerde yine erkekler tarafından katlediliyor.
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu olarak bizler;kadın cinayetlerini durduracağız diyerek başlattığımız mücadelemizi, sistematik eylemlerimizle sürdürüyoruz. İstanbul’da 6 Ağustos2010’da başlayan eylemlerimizi iki haftada bir gerçekleştiriyoruz. Ankara’da ise 25 Kasım 2010’da başlayan eylemlerimizi her hafta Cumartesi günleri yapıyoruz. Bu sistematik eylemlerimizle, kadın cinayetlerini ancak kadınların bir araya gelerek yürüttükleri kararlı ve sürekli mücadelenin durdurabileceğini gösterdik. Kaybettiğimiz kadınların anneleri, kızları, kızkardeşleri, yakınlarının da katıldığı bu eylemler, toplum vicdanında büyüyen bir yara olan kadın cinayetlerine karşı yürüttüğümüz mücadelede tüm kadınları buluşturabilmenin önemli bir ayağı oldu.
Ayşe Paşalı Davasını Kazandık
Ankara’da eski eşi tarafından katledilen Ayşe Paşalı davasının her duruşmasına giderek basın açıklaması gerçekleştirdik. Ayşe Paşalı’nın ailesinin ve avukatı Elif Kabadayı Tatar’ın da destek verdiği kararlı mücadelemiz sonucu, “Pişmanım” diyen katile ceza indirimi verilmedi, ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırıldı.
Münevver Karabulut Davasının Takipçisiyiz.Başı gövdesinden ayrılarak vahşi bir biçimde katledilen ve daha sonra üstü örtülmeye çalışılan Münevver Karabulut cinayeti davasına, ilk kez 24 Eylül 2010’da yoğun biçimde katılarak eylem gerçekleştirdik. O günden itibaren Münevver’in davasının takipçisi olduk. Basında da geniş yer bulan bu cinayetin davasında açık bir şekilde katiller korunuyor. Katillerin hak ettikleri cezaları almaları için anne Nagihan Karabulut başta olmak üzere tüm Karabulut ailesi ile omuz omuza davaları takip etmeye devam ediyoruz.
Yasa Tasarısı Hazırladık
Yasaların kadın cinayetlerini önlemediği ortada. Bu nedenle kadın cinayetlerine karşı bir yasa tasarısı hazırladık.Tasarımızın meclise sunulan bölümleri Adalet Komisyonu’nda görüşülmeye başlandı ancak meclisin tatile girmesi nedeniyle şu an bekletiliyor.
Daha yasa tasarımız mecliste kabul edilmeden katillere en ağır cezaların verilmeye başlanması, kadınlar için koruma tedbirleri sağlanması bize gösteriyor ki, kadın cinayetlerine karşı yürüttüğümüz mücadele hukuki olarak da karşılığını buluyor.
KAZANIMLARLA GELİYORUZ
Son dönemlerde karar aşamasında olan kadın cinayeti davalarının tümünde katillere ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Ardahan’dan, Ankara’dan, Adana’dan, Muş’tan gelen bu kararlar kadın katillerine ağır cezanın artık devamlı hale geleceğinin göstergesi oldu.
Şikayetçi olmasa da öldürülme tehlikesi olan bir kadın için koruma tedbiri alınması kararı da önemli kazanımlarımızdan oldu.
Bizler; sistematik eylemlerimizle sokaklarda olmaya devam ediyoruz ve Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu olarak tüm kadınları bizimle mücadele etmeye, kadın cinayetlerini durdurmaya çağırıyoruz.