Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

7. KURMES KÜLTÜR FESTIVALI BASARI ILE SONUCLANDI

  DSC0070
7. KURMEŞ KÜLTÜR FESTİVALİ BAŞARI İLE SONUÇLANDI

Köyümüz de 4 ve 9 Ağustos 2014 de 6 günlük gerçekleştirdiğimiz 7. Kurmeş Kültür Festivali başarı ile sonuçlandı.
Festivalimiz den önce Dersim ve İlçelerinde bulunan festival etkinliklerine yoğun bir şekilde katıldık. Festivalimizde bir gün önce 200 e yakın köylülerimizle ortak yaptığımız toplantıda festivalin gidişatı konusunda ( Tuvalet, Lavabo, Park, Yiyecek İçecek, Güvenlik, Sandalye, Festival alanının düzenlenmesi, köyün ilaçlanması, Festival alanını aydınlanması vs. konularında) bir daha somut görev taksimleri yapıldı.
4 Ağustos 2014 Pazartesi günü Festival çadırı kuruldu ve ardında Ağbaba, mezarlık ve şehitlerimiz ziyareti gerçekleşti. Festival pankartları köyümüzün değişik yerlerine asıldı. Akşam 300 e yakın köylümüzün katılımı ile köy içi yol sorunlarını konuşulup geç saatlerde sinema gösterimi ile devam edildi. Gece yarısı 250 e yakın köylümüzle birlikte müzik şöleni gerçekleştirdi.
5 Ağustos Salı günü çadırda birlikte kahvaltı ve çevre köy gezileri, 40 a yakın köylümüz iki günlüğüne yayla gezisi ( Gole Xızır) gerçekleşti. Diyarbakır Arma Tigram Tiyatrosunda Şerko Kriwar eşliğinde köy çocuklarına yönelik tiyatro atölyesi çalışmalarını sürdürürken ve akşam 350 yakın köylümüzle köyün su ve insani ilişikler sorunu konuşulduktan sonra geç saatlerde film gösterimi ile devam edildi.
6 Ağustos Çarşamba günü çadır da ortak kahvaltıdan sonra çevre köy ziyaretleri gerçekleştirildi ve akşam saatlerinde 8 futbol takımının katıldığı Pertek halı sahada bir futbol turnuvası düzenlendi. Yüzlerce taraftarın katılımı ile gerçekleştirilen turnuvada Abşeker birinci, Zeverek ikinci ve Kurmeş üçüncü oldu. Futbol turnuvasına paralel olarak köyde 200 e yakın köylülerimiz le çöp sorunu konuşuldu ve ardında geç saatlerde sinema filmi ile devam edildi.
7 Ağustos Perşembe günü çadırda ortak kahvaltıdan sora köy gezileri, davul ve klarnet eşliğinde halaylar çekildikten sonra akşam 450 e aşkın köylülerimizle birlikte köyümüzdeki köy meralarının kullanımı ve köydeki sürü sahipleri sorunu konuşulduktan sonra, Film yönetmeni Kazım Öz ün son filmi He Bü Tune Bü galasında sonra film gösterimi ile devam edildi.
8 Ağustos Cuma günü saat 16.00 da Ekonomik Toplum Modeli ve Demokratik Özerklik, Rojava Deneyimi Panelimize yüzlerce kişinin katılımı ile gerçekleştirdikten sonra, 2000 aşkın katılımcının katılımı ile Festivalimizin ana programına başlanıldı. TV 10 nun 3 saatlik canlı olarak yayınladığı programa, siyaset arenasında birçok politikacı ve kültür sanatçıların katılımı ile gece 02.00 lere kadar devam etti.
9 Ağustos Cumartesi günü saat 16.00 da yüzlerce kişinin katıldığı Kızılbaş Alevi İnancı ve Horasan Meselesi adlı panelden sonra 1300 aşkın katılımcının hazır bulunduğu kültür etkinliğimizle gecenin geç saatlerine kadar coşkulu bir şekilde devam edip, 7. Kurmeş Kültür Festivalimiz sonuçlandırdık.
Diğer Festivallerimizde olduğu gibi bu Festivalimizin da önemli bir sorunlarla karşılaşmadığımızın sevincini ve festivalin coşkusunu tüm köylülerimiz birlikte yaşadık.
Böyle dev projenin gerçekleşmesinde manevi ve maddi katkılarını esirgemeyen tüm köylülerimize, Festival de bizimle dayanışma içerisinde bulunan Dersim, Pertek ve Hozat Belediyesine, 6 günlük Festivalimize katılan tüm kültür emekçilerine ve bizlerle siyasi dayanışmalarını esirgemeyen siyasi ve sivil toplum kurumu temsilcilerine, Panellerimize panelist olarak katılan araştırmacı ve yazarlarımıza ve festivalimizin müsaadesini veren devlet kurumlarına, Kurmeş Muhtarlığı ve Kurmeş Derneği adına teşekkürlerimizi sunarız.
6 günlük gerçekleştirdiğimiz maddi olarak bize 50 bin TL mal olmuş bu dev Proje ile bazı amaçlarımı ulaştığımızı, insanlarımızı kendi kültür, inanç ve ulusal kimlikleri ile bütünleşmesine ve köyümüzün sorunlarını demokratik özerklik şeklinde birlikte tartışıp çözümler ürettiğimizi ve yaşadığımız coğrafyaya maddi olarak yüzbinlerce döviz bırakıldığının sevincini yaşıyoruz.

Festival Tertip Komitesi adına
Dernek Başkanı
Mehmet Yılmaz
19.08.2014

 DSC0001

 DSC0028

 DSC0030

 DSC0031

 DSC0032

 DSC0037

 DSC0070

 DSC0081

 DSC0089

 DSC0100

 DSC0107

 DSC0238